Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nokia: új számítástechnikai laboratórium a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen

Kütyük

Nokia: új számítástechnikai laboratórium a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen

A mobil operációs rendszerek és alkalmazások oktatására kialakított laboratórium tovább erősíti a Nokia és a BME kutatás-fejlesztési együttműködését.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén Dr. Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára avatta fel a mobil operációs rendszerek oktatására és alkalmazásfejlesztés céljára kialakított számítástechnikai laboratóriumot, mely része annak a több mint 50 millió Forint értékű kutatás-fejlesztési és oktatási támogatásnak, amelyet a Nokia nyújtott az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéknek. A mostani támogatás a Nokia és a BME között 1998 óta fennálló kapcsolat szerves része.

Dr. Pap László stratégiai rektorhelyettes köszöntőjében elmondta: ˝A BME nagy hangsúlyt helyez a stratégiai ipari kapcsolatok kialakítására, melyek lényege az alapkutatás és az alkalmazott kutatás-fejlesztés egymásra épülésének segítése. Az egyetemek és az iparvállalatok kapcsolatának szorosabbra fűzése révén növekszik a felsőoktatás közvetlen gazdasági szerepe˝.

Bakos Balázs, a Nokia kutatás-fejlesztési igazgatója szerint a laboratórium létrehozása több célt is szolgál: ˝Az új laboratórium egyrészt megfelelő infrastrukturális alapot biztosít egy a Nokia és a BME közös munkája nyomán létrejövő új választható tantárgy oktatásához, gyakorlati és versenyképes tudást biztosít a hallgatóknak, valamint támogatja az egyetem és a Nokia között futó kutatás-fejlesztést˝.

A ˝Szoftverfejlesztés Mobil Eszközökre˝ című választható tantárgy 2003 őszén indult, és nemzetközi szinten is újdonságnak számító speciális szaktudást biztosít a kutatás-fejlesztés területén. Ennek keretében a hallgatók megismerkedhetnek a mobiltelefonokra történő szoftverfejlesztés alapjaival, valamint közvetlen programozási tapasztalatra tehetnek szert olyan kommunikációs technológiákról, mint a GPRS, Bluetooth, MMS. A Nokia adományát képező 20-20 darab Nokia 6600-ás és Nokia 3650-es készülék segítségével a hallgatók első kézből kaphatnak információt a Symbian operációs rendszerről, a nyílt szoftverplatformokról és a Nokia Series 60 telefonok architektúrájáról.

Dr. Vajk István, az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék vezetője elmondta: ˝A tanszék fontos törekvése, hogy a hallgatók naprakész tárgyi tudást is szerezzenek egyetemi tanulmányaik során. A labor kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy egy rendkívül dinamikusan fejlődő területen – a mobil eszközök szoftverfejlesztése területén – a hallgatók a legkorszerűbb technológiai környezetben ismerjék meg a szakma rejtelmeit. A tanszék köszönettel tartozik a Nokiának azért a sokoldalú támogatásért, amit az elmúlt öt évben a tanszéknek nyújtott˝.

Az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék a ˝Legjobb alkalmazás Symbian-on˝ címmel az első szemeszterben versenyt indított a Szoftverfejlesztés Mobil Eszközökre tantárgyat felvevő diákok között. A beérkezett pályamunkák közül az öt legjobb alkalmazást – egy keresztrejtvény szoftvert, egy beszédprogramot, egy MIDI szerkesztőt, egy GPS térképet és egy torpedó játékot – a Nokia egy-egy Nokia 6600 telefonnal jutalmazta.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés