Connect with us

Internet: állami beavatkozás helyett önszabályozást!

Kütyük

Internet: állami beavatkozás helyett önszabályozást!

Az állami szabályozás helyett a hangsúlyt elsősorban az EU-konform önszabályozó mechanizmusok és civil kezdeményezések támogatására, a tájékoztató és képzési programokra, a felvilágosításra és ismeretterjesztésre kell helyezni.

A hazai digitális tartalmak fejlesztését és terjesztését, valamint az Internet-használattal kapcsolatos félelmek, negatív attitűdök csökkentését és a tiltott tartalmak visszaszorítását célzó Barátságos Internet Fórum létrehozói a biztonságosabb internetezés érdekében – az Európai Unió pályázati kereteire és egyéb forrásokra támaszkodva – az EU által követett fő cselekvési irányokat szeretnék meghonosítani Magyarországon. Terveik között szerepel a tiltott tartalmak visszaszorítását támogató úgynevezett. „forró drót” (telefonos tanácsadás) szolgáltatás működtetése, az önszabályozás, szakmai összefogás erősítése, a területtel összefüggő felvilágosító, ismeretterjesztő, kommunikációs tevékenység megszervezése, valamint az EU-ban már létező tartalom-minősítő és -címkéző rendszerek meghonosítási lehetőségének vizsgálata.

A konferencián felszólalók (közigazgatási szakemberek, tanárok, informatikusok, az Internet és a média szabályozási kérdéseivel foglalkozó jogászok, civilek és üzletemberek) szinte kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy mindenkinek, így a gyerekeknek is joguk van ahhoz, hogy kihasználják a Világháló előnyeit, ezért az őket megillető valamennyi jogot az Interneten is biztosítani kell számukra. Rendkívül fontos ugyanakkor az is, hogy a kiskorúak káros tartalmaktól való távol tartása semmilyen körülmények között ne vezessen a szólás – és az információ szabadságának korlátozásához.

Egyetlen felszólaló sem vonta kétségbe annak az EU-s alapelvnek a mindenkori érvényre juttatását sem, hogy ahol az államnak nincs szabályozói szerepe, ott ne is akarjon szabályozóként fellépni, hanem bízza azt rá a piaci és civil önszabályozó mechanizmusokra. A BIF szervezői kezdeményezték, hogy készüljön átfogó elemzés annak feltárására, hogy az államnak az információs társadalom feltételeinek kialakítása érdekében mely területeken vannak még primer, az Internetet közvetlenül érintő jogszabály-alkotói, szabályozói feladatai, illetve melyek az egyértelműen az önszabályozás körébe utalható kérdések. Felvetődött egy ennél is átfogóbb, a teljes magyar joganyagot az információs társadalom szempontjából „átvilágító” projekt elindításának a lehetősége is.

A konferenciát a Safer Internet Day nevű nemzetközi rendezvény-sorozat részeként szervezték meg az IHM támogatásával a Barátságos Internet Fórumot létrehozó szervezetek: a hazai informatikai szervezeteket tömörítő Inforum, illetve a tartalom-tulajdonosokat és -szolgáltatókat képviselő Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) és Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE). Ezen a napon a világ 15 országában, így például Ausztráliában, Bulgáriában, Dániában, Hollandiában, Németországban, Norvégiában és Nagy-Britanniában tartanak a Budapestihez hasonló szakmai fórumokat. A BIF – az előzetes tervek szerint – minden évben megrendezi ezt az eseményt.

Az A38 állóhajón megrendezett konferencián a BIF alapító szervezetei, illetve az IHM képviselői mellett az elektronikus környezettel foglalkozó jogászok, kommunikációs szakértők, szakmai illetve civil szervezetek és cégek képviseltették magukat. Részt vettek a beszélgetésekben a leginkább érintettekkel, a gyerekkel foglalkozó pedagógusok, továbbá az Oktatási Minisztérium, a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium, az Országos Rádió és Televízió Testület és a rendőrség munkatársai is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő