Connect with us

Szűrni vagy nem szűrni? Bíróságon a file-csere cégek

Kütyük

Szűrni vagy nem szűrni? Bíróságon a file-csere cégek

A Morpheus és a Grokster ismét a bíróságon kénytelen védekezni a kiadók ügyvédeivel szemben, akik szeretnék, ha a cégek szűrnék az illegális tartalmakat.

A szórakoztatóipar ügyvédei az Egyesült Államok 9. Kerületi Fellebbviteli Birósága előtt azt igyekeznek elérni, hogy a Napster-szerű Internet-szolgáltatásokat – ha már bezáratni nem sikerült őket – arra kellene kötelezni, hogy szűrőprogramokkal lépjenek fel a jogosulatlan dal- és filmcsere ellen. Michael Page, a Gorkstert képviselő ügyvéd szerint azonban ha a Morpheus és a Grokster felelős lenne a jogsértésekért, amiket szoftvereik révén elkövetnek az emberek, akkor az Internet-szolgáltatókat és a CD-írókat gyártó vállalatokat is be lehetne perelni.

A per egyébként annak a jogi eljárásnak a folytatása, melynek tavaly áprilisban azzal lett első fokon vége, hogy egy szövetségi bíró visszautasította a fenti két, file-csere program fejlesztéssel (is) foglalkozó vállalat működésének felfüggesztését. Akkor egy 1984-es USA-beli ítéletre hivatkozva a bíró kijelentette, hogy a készülékek használatáért nem okolhatók a gyártók, fejlesztők. 20 éve ugyanis a Sony-t akarták hasonló módon kétvállra fektetni, s elérni, hogy tiltsák be a rögzítésre is alkalmas videomagnók terjesztését.

Hasonlóképpen utasította el egyébként a P2P United (mely a peer to peer hálózatokkal foglalkozó vállalatokat tömöríti magába) azt a felkérést, melyet Lindsay Graham egyesült államokbeli szenátor tett. Az USA-ban élő honatya ugyanazt szerette volna elérni, amit a szórakoztatóipar ügyvédei, nevezetesen szűrők kötelező használatát a P2P United tagjainak számára.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom