Connect with us

technokrata

Kutatás a Földön kívüli élet után: megújulóban

Kütyük

Kutatás a Földön kívüli élet után: megújulóban

A SETI@Home eddig teljes sikernek nevezhető, már ami az elért számítási teljesítmény költséghatékonyságát illeti. A közel 5 év alatt felhalmozott tudás és tapasztalat révén hamarosan megújul a Földön kívüli élet utáni kutatás.

Nem is hinnénk, milyen rég volt már, mikor a SETI@Home elindult. A képernyőkímélőként telepíthető alkalmazások a grid számítástechnika előfutárai voltak; ezek installálásával minden egyes PC részt vehetett (és még most is részt vehet) az űr feltérképezésének elemzésében, Földön kívüli értelmes élet jelei után kutatva. Az 1999-ben útjára bocsátott SETI@Home-hoz százezrek csatlakoztak, s ajánlották fel szabad processzoridejüket a feladatra (amely mellesleg azóta sem hozott kézzelfogható eredményt).

Mintegy félmillió dollárba került a projekt eddigi finanszírozása, ami soknak tűnhet – pedig nem az. A Puerto Rico-beli Arecibo rádióteleszkóp adatainak elemzése akkora számítási teljesítményt igényelt, melynek elérése komoly szuperszámítógépes rendszerek alkalmazását követelte (volna) meg. Mivel azonban erre nem volt pénz, létrehozták az elosztott számítási hálózatot, mely napi szinten mostanára körülbelül 15 teraflop teljesítményre képes. Összehasonlításul: az IBM ASCI White rendszere 12 teraflop teljesítményre képes, s ez egymaga 110 millió dollárba kerül. Elmondható, hogy igencsak érdemes volt a világűr után érdeklődők segítségét kérni.

Nemsokára elindulhat a SETI@Home második generációja, melyet a Sun Microsystems fog anyagilag támogatni. Ezzel egyetemben a Berkeley Open Infrastructure for Network Computing (BOINC) technológia is debütálni fog, mely lehetővé teszi majd a programban részt vevők számára, hogy szabad számítási teljesítményüket különböző projektek között osszák meg. A BOINC bétaváltozata egyébként a Berkeley egyetem website-ján szabadon elérhető.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp