Connect with us

technokrata

Apple: túl a 25 milliomodik eladott dalon

Kütyük

Apple: túl a 25 milliomodik eladott dalon

Steve Jobs cége közel megduplázta az eladott dalok számát azóta, mióta októberben beindították zeneletöltő szolgáltatásuk Windows-os változatát.

A Cupertino-i székhelyű cég hétfőn bejelentette, hogy már több mint 25 millió dalt töltöttek le internetes adatbázisából az amerikaiak a szolgáltatás beindulását követő alig több mint fél év alatt. Ebből az utóbbi két hónap 12 millióval részesedett, ami azt jelenti, hogy az iTunes Windows-ra portolása egyértelműen jó lépésnek bizonyult az Apple szempontjából; s természetesen az illegális file-letöltők ellen megkezdett peres eljárások is sok felhasználót áttoltak a legális piacra. Ennek egyébként körülbelül 70 százalékát ˝tartja a kezében˝ a cég.

Rob Schoeben, a vállalat alkalmazásmarketing részlegének vezérigazgatója elmondta, hogy az iTunes-t használók egy hét alatt átlagosan 1,5 millió zeneszámot vásárolnak meg az Interneten keresztül. Ennek az ütemnek a fokozódásával azt sem tartják kizártnak, hogy a zenebolt megnyitásának egy éves évfordulójára, azaz jövő áprilisra már meg fogják haladni a 100 millió eladott dalt is.

Az Apple vezetői is meglepődtek az eredményeket látván. Schoeben elmondta, hogy szép eredményeket vártak, de ez túltesz minden előzetes számításon. ˝Általában az induláskor jelentkezik egy kiemelkedő időszak, majd az újdonság lecsengésével az érdeklődés is visszaesik. Most azonban egyáltalán nem ez történik. Egyre több és több accountot kell létrehoznunk, azt látjuk, hogy az emberek nem csak kíváncsiságból próbálják ki, hanem tartósan kezdenek ráérezni a szolgáltatás ízére.˝ – mondta az igazgató.

Felpörgeti az iPod eladásokat is

Anyagilag közvetlenül nem nevezhető sikertörténetnek az iTunes működése, hiszen a cég profitja marginálisnak nevezhető, ami egy-egy dal után befolyik (korábban írtunk róla, hogy a dalonkénti 99 cent kétharmada azonnal továbbításra kerül a jogtulajdonosok irányába). Ellenben az iPodok, az Apple hordozható digitális zenelejátszói minden korábbinál jobb eladási mutatókkal rendelkeznek, köszönhetően a megnőtt érdeklődésnek. Csak októberben 1,4 millió darabot adtak el a készülékből, igaz, ebben már a karácsonyi bevásárló szezon is éreztette hatását.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp