Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kanada a letöltők menedéke

Kütyük

Kanada a letöltők menedéke

Péntektől legálisnak nyilvánították az észak-amerikai országban a jogvédett file-ok letöltését (is).

Még pénteken hozták meg azt a döntést kanadai szerzői jogi szabályzással foglalkozó szakemberek, miszerint a peer to peer hálózatokról való – jogvédett – zenék letöltése legális. Igaz, a feltöltést illegálisnak minősítették. Ezzel együtt a Kanadai Szerzői Jogvédő Testület központi díjjal (1 GB-os memóriáig 2 dollárral, 10 GB-ig 15 dollárral, efelett pedig 25 dollárral) terheltette meg a hordozható MP3-lejátszókat, helyezvén ezzel az ilyen eszközöket a magnókazettákkal és a CD-kkel egy kategóriába. Az ebből származó bevételek a zenészek és a dalszöveg-írók (valamint a kiadók) zsebébe jut, akiket ezzel kompenzálnak az illegális másolásokból adódó bevételkiesés miatt.

A szabályozás változását nem fogadták kitörő lelkesedéssel a szórakoztatóipari tartalmakat előállító cégek, s a fent említett elektronikai eszközöket gyártó vállalatok sem. Előbbiek a peer to peer hálózatok (és így az illegális file-megosztás) népszerűségének további növekedésétől tartanak, utóbbiak pedig az árnövekedés miatti kereslet-visszaesés okán aggódnak.

A kanadai kiadóvállalatok szövetsége (CRIA) a fenti szabályozás ellenére továbbra is úgy vélekedik, hogy a jogvédett állományok letöltése illegális. Richard Pfohl, a CRIA főtanácsadója szerint a fentiek csak a Kanadai Szerzői Jogvédő Testület véleményét tükrözik, a kanadai bíróságoknak ettől függetlenül lehetőségük van ettől eltérő döntéseket hozni. Megnehezíti ugyanakkor a jogvédők lehetőségeit, hogy az ország törvényei között megtalálható a személyes használatra való másolás joga, még akkor is, ha annak eredetijével nem rendelkezik a polgár.

Kanada egyébként csak körülbelül tizedannyi lakossal rendelkezik, mint déli szomszédja. A juharszörp hazájában körülbelül 31 millió ember él, akik azonban szintén szélessáv függők, mint az USA polgárai. Körülbelül 4,1 millió kanadainak volt lehetősége boradband Internet-hozzáférést használni otthonában 2003. júniusában (ez körülbelül a teljes lakosság 13 százaléka) – ez a szám azóta nyilvánvalóan tovább nőtt.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés