Connect with us

technokrata

Kanada a letöltők menedéke

Kütyük

Kanada a letöltők menedéke

Péntektől legálisnak nyilvánították az észak-amerikai országban a jogvédett file-ok letöltését (is).

Még pénteken hozták meg azt a döntést kanadai szerzői jogi szabályzással foglalkozó szakemberek, miszerint a peer to peer hálózatokról való – jogvédett – zenék letöltése legális. Igaz, a feltöltést illegálisnak minősítették. Ezzel együtt a Kanadai Szerzői Jogvédő Testület központi díjjal (1 GB-os memóriáig 2 dollárral, 10 GB-ig 15 dollárral, efelett pedig 25 dollárral) terheltette meg a hordozható MP3-lejátszókat, helyezvén ezzel az ilyen eszközöket a magnókazettákkal és a CD-kkel egy kategóriába. Az ebből származó bevételek a zenészek és a dalszöveg-írók (valamint a kiadók) zsebébe jut, akiket ezzel kompenzálnak az illegális másolásokból adódó bevételkiesés miatt.

A szabályozás változását nem fogadták kitörő lelkesedéssel a szórakoztatóipari tartalmakat előállító cégek, s a fent említett elektronikai eszközöket gyártó vállalatok sem. Előbbiek a peer to peer hálózatok (és így az illegális file-megosztás) népszerűségének további növekedésétől tartanak, utóbbiak pedig az árnövekedés miatti kereslet-visszaesés okán aggódnak.

A kanadai kiadóvállalatok szövetsége (CRIA) a fenti szabályozás ellenére továbbra is úgy vélekedik, hogy a jogvédett állományok letöltése illegális. Richard Pfohl, a CRIA főtanácsadója szerint a fentiek csak a Kanadai Szerzői Jogvédő Testület véleményét tükrözik, a kanadai bíróságoknak ettől függetlenül lehetőségük van ettől eltérő döntéseket hozni. Megnehezíti ugyanakkor a jogvédők lehetőségeit, hogy az ország törvényei között megtalálható a személyes használatra való másolás joga, még akkor is, ha annak eredetijével nem rendelkezik a polgár.

Kanada egyébként csak körülbelül tizedannyi lakossal rendelkezik, mint déli szomszédja. A juharszörp hazájában körülbelül 31 millió ember él, akik azonban szintén szélessáv függők, mint az USA polgárai. Körülbelül 4,1 millió kanadainak volt lehetősége boradband Internet-hozzáférést használni otthonában 2003. júniusában (ez körülbelül a teljes lakosság 13 százaléka) – ez a szám azóta nyilvánvalóan tovább nőtt.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle