Connect with us

technokrata

Bezáratták a Kazaa Lite-ot

Kütyük

Bezáratták a Kazaa Lite-ot

A népszerű peer to peer file-letöltő alkalmazást ˝nagytestvére˝, a Kazaa végeztette ki. Legalábbis az USA-ban.

A Kazaa és a Kazaa Lite közötti különbség abból adódik, hogy két, egymástól különböző cég fejleszti az alkalmazásokat. A Kazaa tulajdonosa, a Sharman Networks pedig nem nézte jó szemmel, hogy a Lite változat egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért ellenakcióba kezdett…

A Kazaa Lite annyiban különbözik az eredeti szoftvertől, hogy teljesen spyware- és adware-mentes, azaz feltelepítésével nem kerülnek olyan alkalmazások a felhasználó rendszerébe, melyek kémkednek szokásai után vagy agresszíven próbálnak meg reklámozni számára szolgáltatásokat, termékeket. Mivel ugyanazt a Fasttrack hálózatot használja, mint a Kazaa, ezért felhasználói adatbázisa is megegyezik – legalábbis letöltésnél elérhetők azon internetezők is, akik az eredeti programot futtatják.

A Sharman Networks azonban egyre több pénzt igyekszik kicsikarni a szoftverből, s úgy vélte, hogy üzletét egyre inkább rontja a Lite változat elérhetősége. Korábban már írtunk arról, hogy a Google-t is megfenyegette, amiért a kereső olyan találatokat adott ki a Kazaa kulcsszóra, melyek nem a Sharman szoftverére mutattak. A fejlesztő nem elégedett meg ennyivel, szépen sorban minden Internet-szolgáltatót megfenyegetett az USA-ban, hogy az Egyesült Államok digitális szerzői jogokra vonatkozó törvényének értelmében be fogja perelni, ha nem távolítja el a Lite verzió letölthetőségét website-járól.

Ennek a ˝kérésnek˝ az amerikai site-ok engedelmeskedtek is, aminek az lett az eredménye, hogy mostanra a Sharman kisöpörte az USA-ból a Kazaa Lite-ot. A Google-on keresgélve azonban könnyen látható, hogy a világ nem egyenlő az Egyesült Államokkal: például török és holland oldalakról továbbra is beszerezhető a betiltatott alkalmazás. A Sharman Networks vezetőinek pedig elég vastag bőr lehet az arcukon, hogy pont azzal az indokkal akarják kiszorítani vetélytársukat, ami miatt már évek óta hadilábon állnak a jogvédőkkel…Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp