Connect with us

technokrata

Az emberek tíz százaléka internetezik

Kütyük

Az emberek tíz százaléka internetezik

A Föld teljes lakosságának már hozzávetőleg egytizede rendelkezik Internet-hozzáféréssel – ám nagyon az egyenlőtlenségek.

Az International Telecommunication Union (ITU), azaz a Nemzetközi távközlési Intézet felmérése szerint bolygónk emberi populációjának 10 százaléka internetezik, a fejlett országokban ez az arány azonban lassan eléri az 50 százalékot. Mindezt annak kapcsán jelentették be, hogy a héten Svájcban (Genfben) tartják az ENSZ szervezésében zajló informatikai világtalálkozót.

A genfi esemény (mely 10-e és 12-e között kerül megrendezésre) elsősorban azzal kíván foglalkozni, hogy rávilágítson a Föld országai között levő digitális szakadék létére, illetve megoldásokat próbáljon kialakítani a helyzetre. Jelenleg ma becslések szerint már 650 millióan rendelkeznek saját Internet-hozzáféréssel, ám nagy részük (körülbelül 90 százalékuk) az iparilag fejlett országokban lakik (egyharmaduk él csak az Egyesült Államokban). Ez egyébként egy, az AMD segítségével elkészített ˝Digitális megosztottság feltérképezése és áthidalása˝ címet kapott tanulmány bemutatása során vált széles körben ismertté.

Azonban míg a technológiai fejlődés (közel) töretlen, s egyre kevesebb infrastrukturális akadálya van a modern kommunikáció és távközlés jelentette előnyök kihasználásának (elméletileg a világ összlakosságának 95 százaléka számára elérhető a rádióadások, 89 százalékuknak a TV-adások vétele, és 81 százalékuk számára használhatók a vezetékes vagy mobiltelefonok hálózatai), addig még is azt lehet tapasztalni, hogy az elmaradott térségekben élő emberek mindezen lehetőségekből nem részesülhetnek. Például Dél-Afrika lakosságának a 96 százaléka számára a hálózatok kiépítettsége lehetővé tenné a mobiltelefonok használatát, ám az ott élők alig egyharmada él ezzel. Az ok ugyanis ma már nem az infrastruktúra hiánya; elsősorban a készülékek viszonylag magas ára, valamint a használatukhoz szükséges ismeretek hiánya jelent problémát.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle