Connect with us

technokrata

Vbroker, a virtuális tőzsde

Kütyük

Vbroker, a virtuális tőzsde

A Vbroker olyan interaktív, internetes környezetben működő oktatási és szimulációs portál, amely a tőzsdék és pénzpiacok működésével foglalkozik, a legmodernebb internetes technológiák és a mesterséges intelligencia kutatási eredményeinek felhasználásával.

A modern gazdasági életben nem lehet eltekinteni a pénzpiacok, a tőzsde működésének ismeretétől. Mindazonáltal ezen ismeretek egy szűkebb szakmai kör birtokában vannak, a laikus nagyközönség számára a tőzsdei alapfogalmak jószerint ismeretlenek. A Vbroker célja ezért ezen alapfogalmak, valamint az elméletre épülő gyakorlat megismertetése minél szélesebb körben a vBroker portál és interaktív chat-bot segítségével.


A rendszer koncepciója

Az interaktív rendszer alkalmas a tőzsde működésének megismertetésére és az ismeretek kamatoztatására – szimulációk és játékok formájában. A fejlesztők célja olyan, gazdasági jellegű portál kialakítása volt, amelyben a felhasználók az alapfogalmakat testre szabott formában sajátíthatják el, és a szimulációs rendszerben ki is próbálhatják megszerzett tudásukat. A honlapra bejelentkező felhasználók egy intelligens ágenssel beszélgetve juthatnak hozzá a szükséges információkhoz. A kommunikáció magyarul folyik. A rendszer használatakor a felhasználó kiválaszt egy „virtuális tanácsadót”, aki segíti az ismeretek elsajátításában.

A Chat-bot olyan szoftver-komponens, amely a mesterséges intelligencia-kutatás, a természetes nyelvek feldolgozása, és egyéb fejlett módszerek segítségével kommunikál a felhasználóval. Tudásbázissal rendelkezik, az abban tárolt adatokról felvilágosítással szolgál. A beszélgető komponens virtuális személyiséggel, illetve grafikus (animált) képpel is rendelkezik.

A friss tőzsdei és pénzügyi adatokat az Inter-Európa Bank szolgáltatja; a portál tananyagát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MBA képzésén folyó Pénzügyi piac kurzus alapján állították össze – az egyetem közreműködésével.


A rendszer újszerűsége

Tőzsdei adatokat számos cég szolgáltat, szimulációs rendszerekkel is többen foglalkoznak. A tőzsdei játékhoz hasonló is létezik, ám ezek elsősorban angol nyelvűek. Lehetőséget biztosítanak ugyan virtuális tőzsdei kereskedésre, de nem nyújtanak módot az adatok kiértékelésére, nincsen „virtuális befektetési tanácsadó” funkciójuk. Általában valós tőzsdei adatokat használnak, a „játék” a tőzsdei nyitvatartáshoz kapcsolódik. A már létező rendszerek kezelése a böngészőből zajlik, hagyományos eszközökkel. A tőzsde működésének részletes ismerete szükséges.

A mesterséges intelligencia felhasználása viszont újszerű az oktatásban. A Vbroker portál célközönsége javarészt 18-35 év közötti, a tőzsdét még nem ismerő, de aziránt érdeklődő, aktív Internet-felhasználókból, egyetemistákból illetve olyan értelmiségiekből áll, akik nem járatosak a tőzsdézés témakörében, bár más területen jelentős sikereket értek el. A rendszer használatával ezek a felhasználók mintegy játszva sajátítják el az ismereteket.

A honlap különlegessége az ismeretátadás újszerű módja, a mesterséges intelligencia alkalmazása speciális feladatokra. Az általunk kialakított innovatív rendszernek nincs megfelelője sem hazai, sem világviszonylatban. A rendszer alapfunkciói minden felhasználó számára anonim érhetők el. Egyes részek eléréséhez regisztrációra van szükség.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin