Connect with us

A Samsung 1,3 megapixeles mobil CMOS képérzékelő lapkát fejleszt

Kütyük

A Samsung 1,3 megapixeles mobil CMOS képérzékelő lapkát fejleszt

A Samsung Electronics bejelentette a kiváló minőségű mobil CMOS képérzékelő (CIS) lapkák és fényképezőgép modulok fejlesztését.

Az 1/3 colos SXGA (1,3 millió képpontos) és a 1/5,8 colos VGA (330.000 képpontos) fényképezőgép modulok és a CIS és ISP (Image Signal Processor) lapkák, 2003. decemberétől lesznek elérhetők tömeggyártásban.

A TSR piackutató cég szerint a kameratelefon piac 2003-ban várhatóan 65 millió eszköz eladását teszi lehetővé, és évi 35 százalékos növekedéssel 2007-re elérheti a 217 milliós értéket is. A Samsung új, továbbfejlesztett képalkotó technológiája a képminőséget nem csak a nagy felbontású kameratelefonok számára emeli kimagasló szintre, hanem a költséghatékony képrögzítési megoldásokat igénylő legújabb ipari alkalmazások számára is.

A Samsung Electronics képalkotó projektekkel foglalkozó csapatának alelnöke, Lee Yong-hee szerint: ˝A Samsung új technológiája megoldja a CIS lapkák és a CCD-k (Charge Coupled Device – töltéscsatolt elem) nyújtotta képminőség közötti vitát. A Samsung új megapixeles CIS eszköze lehetővé teszi a termékportfoliónk változatossá tételét a felhasználók kiváló teljesítményű, alacsony fogyasztású és többfunkciós eszközök iránti igényeinek magasabb szintű kielégítése céljából. Az új képérzékelő alkalmazások emellett nem csak a mobiltelefonokra, videokamerákra és digitális fényképezőgépekre korlátozódnak. Reményeink szerint ez az eszköz az autóipari, a biomérnöki, a robottechnikai és orvosi szolgáltatások központi komponensévé fog válni˝.

Napjainkban a képminőséget elsősorban a felbontás, a fényérzékenység és az egyes képpontok zajszintje határozza meg. A magas SXGA felbontásra támaszkodó közös CIS lapkáktól eltérően a Samsung egy új kiváló minőségű, a CCD-k teljesítményével egyenértékű CIS lapkával állt elő. A Samsung új CIS lapkakészletének minimum megvilágítási határa 2 lux alatt van, mely az EIA (Electronics Industries Alliance) szabványos módszerrel mért, a jelenlegi CIS lapkákra jellemző, 10-től 20-ig terjedő lux szintnek kevesebb, mint egy tizede. Ez a szint is egyenértékű a CCD-kével. A fényérzékenységi jellemzők még a leghomályosabb környezetben is lehetővé teszi a felhasználók számára tisztább és élesebb képek készítését, és a mobiltelefonokon is a digitális fényképezőgépekkel egyenértékű képek készíthetők.

A Samsung technikai áttörést ért el a CIS lapka fejlesztés területén saját aktív képpont érzékelő és analóg-digitális konverter feldolgozó technológiái használatával. Ezzel az eljárással kis sötétáram-szint (~20e/sec @RT) és a kis véletlen zajszint (<10e) érhető el, mely nagy jel-zaj arányt és magas érzékenységet (1.8V/lx-sec) biztosít. Ez a megközelítés a világítási szint 2 lux alá történő csökkentésével növeli a lapkakészlet teljesítményét. Végül, mivel napjaink mobilkészülékeinek tervezése szempontjából a nagy teljesítmény és az alacsony energiafelhasználás a fő követelmények, valamint ezek vezetnek a CIS lapkák iránti igényhez, a Samsung az 1,8 V tervezési folyamat alkalmazásával a legalacsonyabb energiafogyasztású szintet tartja fent. Az energiafogyasztás szintjét 72 milliwattig csökkentve, 24 MHz-es órajellel az 1,3 millió pixeles képek másodpercenként 15 képkockás sebességgel olvashatók ki.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő