Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Samsung 1,3 megapixeles mobil CMOS képérzékelő lapkát fejleszt

Kütyük

A Samsung 1,3 megapixeles mobil CMOS képérzékelő lapkát fejleszt

A Samsung Electronics bejelentette a kiváló minőségű mobil CMOS képérzékelő (CIS) lapkák és fényképezőgép modulok fejlesztését.

Az 1/3 colos SXGA (1,3 millió képpontos) és a 1/5,8 colos VGA (330.000 képpontos) fényképezőgép modulok és a CIS és ISP (Image Signal Processor) lapkák, 2003. decemberétől lesznek elérhetők tömeggyártásban.

A TSR piackutató cég szerint a kameratelefon piac 2003-ban várhatóan 65 millió eszköz eladását teszi lehetővé, és évi 35 százalékos növekedéssel 2007-re elérheti a 217 milliós értéket is. A Samsung új, továbbfejlesztett képalkotó technológiája a képminőséget nem csak a nagy felbontású kameratelefonok számára emeli kimagasló szintre, hanem a költséghatékony képrögzítési megoldásokat igénylő legújabb ipari alkalmazások számára is.

A Samsung Electronics képalkotó projektekkel foglalkozó csapatának alelnöke, Lee Yong-hee szerint: ˝A Samsung új technológiája megoldja a CIS lapkák és a CCD-k (Charge Coupled Device – töltéscsatolt elem) nyújtotta képminőség közötti vitát. A Samsung új megapixeles CIS eszköze lehetővé teszi a termékportfoliónk változatossá tételét a felhasználók kiváló teljesítményű, alacsony fogyasztású és többfunkciós eszközök iránti igényeinek magasabb szintű kielégítése céljából. Az új képérzékelő alkalmazások emellett nem csak a mobiltelefonokra, videokamerákra és digitális fényképezőgépekre korlátozódnak. Reményeink szerint ez az eszköz az autóipari, a biomérnöki, a robottechnikai és orvosi szolgáltatások központi komponensévé fog válni˝.

Napjainkban a képminőséget elsősorban a felbontás, a fényérzékenység és az egyes képpontok zajszintje határozza meg. A magas SXGA felbontásra támaszkodó közös CIS lapkáktól eltérően a Samsung egy új kiváló minőségű, a CCD-k teljesítményével egyenértékű CIS lapkával állt elő. A Samsung új CIS lapkakészletének minimum megvilágítási határa 2 lux alatt van, mely az EIA (Electronics Industries Alliance) szabványos módszerrel mért, a jelenlegi CIS lapkákra jellemző, 10-től 20-ig terjedő lux szintnek kevesebb, mint egy tizede. Ez a szint is egyenértékű a CCD-kével. A fényérzékenységi jellemzők még a leghomályosabb környezetben is lehetővé teszi a felhasználók számára tisztább és élesebb képek készítését, és a mobiltelefonokon is a digitális fényképezőgépekkel egyenértékű képek készíthetők.

A Samsung technikai áttörést ért el a CIS lapka fejlesztés területén saját aktív képpont érzékelő és analóg-digitális konverter feldolgozó technológiái használatával. Ezzel az eljárással kis sötétáram-szint (~20e/sec @RT) és a kis véletlen zajszint (<10e) érhető el, mely nagy jel-zaj arányt és magas érzékenységet (1.8V/lx-sec) biztosít. Ez a megközelítés a világítási szint 2 lux alá történő csökkentésével növeli a lapkakészlet teljesítményét. Végül, mivel napjaink mobilkészülékeinek tervezése szempontjából a nagy teljesítmény és az alacsony energiafelhasználás a fő követelmények, valamint ezek vezetnek a CIS lapkák iránti igényhez, a Samsung az 1,8 V tervezési folyamat alkalmazásával a legalacsonyabb energiafogyasztású szintet tartja fent. Az energiafogyasztás szintjét 72 milliwattig csökkentve, 24 MHz-es órajellel az 1,3 millió pixeles képek másodpercenként 15 képkockás sebességgel olvashatók ki.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés