Connect with us

technokrata

Újabb zenemásoló vádlottak a bíróság előtt

Kütyük

Újabb zenemásoló vádlottak a bíróság előtt

Az RIAA elindította peres eljárássorozatának harmadik hullámát – újabb 41 embert idézett be bíróság elé.

Alig egy hónapja írtunk arról, hogy az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége elindította az illegálisan zenét másolók és megosztók elleni pereskedésének második felvonását. Ezzel kapcsolatban akkor bejelentették, hogy felhagynak az ilyen nagyszabású jogi akciókkal, inkább kevesebb embert, de folyamatosan (hétről-hétre) kívánnak beidézni a bíróság elé. Úgy tűnik azonban, hogy ennek még nem jött el az ideje.

Az RIAA ugyanis 41, eddig még nem zaklatott embert szeretne a bíróság előtt tudni illegális zenecsere miatt – s ezzel párhuzamban további 90 internetezőnek küldtek ki értesítőlevelet, miszerint amennyiben nem sikerül záros határidőn belül megegyezniük, ők is könnyen erre a sorsra juthatnak. Ezzel az akcióval egyébként összesen már 382-re nőtt azok száma (szeptember óta), akiket az amerikai szervezet jogi eljárás alá vont.

Ha már szóba került a megegyezés: a lemezkiadók szövetsége a nyilvánosság elé tárta, hogy eleddig 220 esetben sikerült megállapodást elérni a perbe fogni kívánt emberekkel, akik így elkerülhették a bíróságra való ˝beutalót˝. Átlagosan 3000 dollárt kellett kifizetniük az erre hajlandó amerikaiaknak azért, hogy megkíméljék magukat a pereskedéstől. Ezenfelül 1054-en vetették magukat alá a szervezet ˝Fátylat a múltra˝ programjának. Ezek az emberek írásban megígérték a szövetségnek, hogy letörlik az illegálisan birtokolt zenei állományokat és felhagynak az illegális file-letöltéssel – cserébe mentesülnek a jövőben esetleg esedékes jogi eljárások alól.

Sikeresnek ítélik a felvilágosító kampányt is az RIAA-nél: a szervezet szóvivői azt állítják, hogy egy felmérés szerint nőtt azoknak az embereknek a száma, akik úgy hiszik, hogy illegális a zenét ingyenesen megosztani mások számára az Interneten keresztül. Míg tavaly novemberben a megkérdezettek alig harmada (37%) vélte így, a szövetség szerint idén már három emberből kettő (64%) ezen a véleményen van.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp