Connect with us

technokrata

82 millió szélessávon internetező a fejlett országokban

Kütyük

82 millió szélessávon internetező a fejlett országokban

Egy elemzés szerint az OECD országok állampolgárai közül az év végére legalább 82 milliónyian fognak szélessávú Internet-hozzáférést használni.

Sam Paltridge, az OECD egyik, a kommunikáció témáját kutató elemzője szerint az Egyesült Államok egy alvó oroszlánhoz hasonlít, ezért úgy véli, hogy a fenti szám csak irányelv, elképzelhető, hogy ennél még többen lesznek a broadband felhasználók. Ugyanakkor Paltridge arra is rávilágított, hogy az OECD tagok között nagy aránytalanságok vannak a szélessávú Internet-hozzáférések elterjedésének tekintetében. Dél-Korea például minden más országon túltesz, őt követi Kanada. Izland a harmadik a listán, majd Dánia és a skandináv országok következnek; a lista alján pedig Görögország áll, melyet Törökország épphogy csak megelőz. Az első és az utolsó ország között azonban nagy különbségek találhatók az adott nemzet lakosságának szélessávú Internet-csatlakozáshoz való hozzáférésének arányában.

Jelentős eltérések mutatkoznak az egyes országok, régiók vizsgálatakor akkor is, ha a szélessávú elérések sebességét és árát nézzük. Például Svédországban egy 100 Mbps-os, havonta 300 GB-os ˝korláttal˝ bíró Internet-csatlakozás olcsóbb, mint az összes többi országban levő, hasonló (ráadásul némileg lassabb) lehetőségek havidíja. Ugyanakkor Japánban kifejezetten olcsónak mondható a DSL-hozzáférés: a szigetországban akár 26 Mbps-os sebességet kínáló csomagot is lehet választani, havonta 50 dollárnál is kevesebb összegért.

Az OECD országokban található háztartások körülbelül 75 százaléka rendelkezik DSL rendelkezésre állással (ami nem jelenti azt, hogy ezeken a helyeken mindenhol lenne is kiépített és használt DSL-kapcsolat). Ugyanakkor a vezetékmentes Internet-szolgáltatás is egyre jobban terjed, köszönhetően a sávszélesség növekedésének s az árak csökkenésének; melyek így versenyképes alternatívát jelenthetnek egyes területeken a vezetékes hozzáférések számára.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák