Connect with us

technokrata

Ékezetes domainnevek

Kütyük

Ékezetes domainnevek

Jövőre már előfordulhat, hogy egy domainnevet ékezetes karakterekkel lehet csak begépelni a böngészőbe…

Márciustól kezdve a domainnevek akár ékezetes karaktereket is tartalmazhatnak, illetve olyan betűket is magukba foglalhatnak, melyek az angol ábécében nem találhatók meg. Mint közismert, ezt napjainkban még nem lehet megtenni – manapság mindössze az ASCII-kódtábla 37 karakterére vannak behatárolva a domainnevek. Igaz, egyelőre az angoltól eltérő betűket is használó nemzetek többségének nem jelentett nagy gondot ez a kötöttség (például senki sem hiányolta a www.újpest.hu-t, hiszen ugyanez rövid U-val is érthető és használható).

A változást egyébként az IDN-nek (Internationalized Domain Name) lehet köszönni. A standard ugyanis jövőre lép életbe, s teszi lehetővé, hogy immár 92 karakter között lehessen válogatni egy domain megalkotásakor. Erről egyébként még februárban döntött az Internet Engineering Task Force (ez egy hálózati kutatókból, szolgáltatókból, operátorokból álló szervezet). Ekkor az online közösség mára már 60 százalékát adó nem-angol tábora egy jelentős részének örömére lehetővé fog válni például a www.schröder.de URL használata.

Igaz, ez egyben bonyolítani is fogja a helyzetet, hiszen nem mindenki rendelkezik például ä betűvel a billentyűzetén (vagy tudja fejből a betű ASCII-kódját), különösen azok, akik nem az adott domainhez tartozó nemzet tagjai közé tartoznak. Például egy kanadainak így nehézséget okozhat egy német domain begépelése. Ezzel kapcsolatban az új szabvány megalkotói azt a feltételezést hozták fel, miszerint a nemzetiségi URL-eket döntő részben az adott nemzet polgárai fogják látogatni; azaz olyan emberek, akik rendelkeznek megfelelő billentyűzet-kiosztással. A rendszer nem tökéletes.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp