Connect with us

technokrata

Az operátorok már a 3,5G technológiák felé kacsintgatnak

Kütyük

Az operátorok már a 3,5G technológiák felé kacsintgatnak

Miközben a világ legtöbb részén még csak mostanság bontogatják szárnyaikat a harmadik generációs mobiltelefonos technológiák, a mobil szolgáltatók már ezen technológiák követőivel foglalkoznak.

Egy az ARC Group piackutató cég által a napokban közölt tanulmányból kiderül, hogy a 3G forradalom után nem kell sokat várnunk a 3,5G megoldások bemutatkozására, vagyis a mobilpiaci fejlődés az előttünk álló években sem fog lassulni.

A 3,5G tulajdonképpen nem más, mint a jelenlegi 3G technológia több szempontból is továbbfejlesztett változata, mely olyan megoldásokra épül, mint például a HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), a TDD (Time Division Duplex), vagy a Flash OFDM. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy bár egyelőre a 3G-t is csak nagyon kevesen használják, egyes mobil operátorok már most komoly 3,5G tervekkel rendelkeznek. Konkrét példát tekintve, Japán legnagyobb mobiltelefonos szolgáltatója, az NTT DoCoMo várhatóan 2005-ben indítja be első ilyen szolgáltatását, Kínában pedig előreláthatólag valamikor 2007-ben debütál majd a 3,5G. Amennyiben hinni lehet az előrejelzéseknek, 2008-ban világszerte mintegy 9,1 millió 3,5G előfizetőt regisztrálnak majd az operátorok.

A 3,5G-re egyébként olyan átmeneti technológiaként kell tekinteni, mint a 2,5G (GPRS) és a 3G (UMTS) között fellelhető 2,75G-re (EDGE), csak éppen a 3,5G a 3G és a 4G között helyezkedik el. A negyedik generációs mobiltelefonos technológiák egyébként legkorábban várhatóan 2010 körül jelennek majd meg a piacon.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp