Connect with us

technokrata

Mobildemokrácia

Kütyük

Mobildemokrácia

A Westel Mobil Távközlési Rt. és az MTA Filozófiai Kutatóintézete ˝A 21. század kommunikációja˝ elnevezésű, 2001 januárjában indult közös interdiszplináris társadalomtudományi projektje keretében megjelent a Mobile Democracy: Essays on Society, Self and Politics című tanulmánykötet.

A kötet, amelyet a bécsi Passagen Verlag forgalmaz, az ez év április 24-25-én a Magyar Tudományos Akadémián tartott nemzetközi konferencia 28 előadását tartalmazza. A szerzők között olyan világhírű kutatók találhatók, mint Joshua Meyrowitz, James Katz, Mark Poster és Kenneth Gergen; a hazai társadalomtudományt többek között Benda Klára, Csepeli György, Sükösd Miklós, Szabó Csaba és Szécsi Gábor képviseli. A kötetet Nyíri Kristóf szerkesztette. A Mobile Democracy fő üzenete: a mobiltelefon páratlan jelentőséggel bír a közösségi lét fenntartásának technológiájaként, ám a műszaki fejlesztésnek és a társadalomtudományi kutatásnak együtt kell működnie annak érdekében, hogy az eszközök és a rendszerek megfeleljenek a sokoldalú és ellentmondásos egyéni és társadalmi emberi szükségleteknek.

A Mobile Democracy a Westel-MTA projekt keretében megjelent harmadik angol nyelvű kötet; korábban egy német és három magyar nyelvű tanulmánygyűjtemény is kiadásra került.

Budapest immár nemcsak a mobiltelefon társadalmi elterjesztésének, de társadalomtudományi kutatásának is egyik nemzetközileg elismert központjává lett. A 2004. június 10-11-re tervezett, ˝Globalitás és lokalitás a mobilkommunikációban: Helyek, képek, emberek, kapcsolatok˝ című, minden eddiginél nagyobb szabású nemzetközi konferencia iránt máris hatalmas az érdeklődés.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp