Connect with us

technokrata

Microsoft zeneletöltő szolgáltatás, és a várható következmények

Kütyük

Microsoft zeneletöltő szolgáltatás, és a várható következmények

A redmondi cég bejelentette, hogy valóban azt tervezik, a jövő év során elindítják saját zeneáruházukat. A startolás azonban – valószínűleg – nem lesz problémamentes.

Akármelyik piaci szegmensbe is lép be a Microsoft új jövevényként, alaposan képes felforgatni az addig ott kialakult erőviszonyokat (gondoljunk csak az Xbox kapcsán a konzolpiacra). Valószínűleg a zeneletöltő szolgáltatás is meg fogja változtatni a jelenlegi helyzetet, melyet (most még) főként az Apple ural. Ugyanakkor a Microsoft nincsen egyértelmű nyerő helyzetben, hiszen az utóbbi évek antitröszt perei kapcsán számos szakértő vizslatja nagyítóval a cég tevékenységét, hogy azonnal riadót fújhassanak, ha újabb monopólium lenne kialakulóban.

A zeneletöltő szolgáltatás microsoftos színekben való megjelenéséről először az Apple iTunes zeneboltját követően, júliusban jelentek meg hivatalos információk. Bill Gates ebben a nyári hónapban közölte, hogy valószínűleg létre fognak hozni egy – funkcióját tekintve hasonló – szolgáltatást, ám azt, hogy mikor, nem hozta nyilvánosságra. Jelenleg sem lehet többet tudni annál, mint amit egy, a cég MSN részlegéhez tartozó szóvivő mondott. Eszerint valamikor 2004 során indulhat a microsoftos legális zeneletöltés.

Jelenleg azonban az a helyzet, hogy az Apple zeneboltja kivételével minden cég (Musicmatch, Musicnow, Buymusic, Napster), aki elindított már hasonló szolgáltatást, a Microsoft technológiáját használja a zenék lejátszására és terjesztésére. Márpedig lehet, hogy fontosabbnak találják Redmondban azt, hogy az ő formátumaikat alkalmazzák, mint azt, hogy az óriásvállalatnak saját zeneboltja legyen. Ezt egyébként David Caulton, a Windows részleg egyik csoportmenedzsere is megerősítette.

Újabb antitröszt perek?

A hamarosan esetleg konkurenciává váló cégek nagy része azonban igyekszik felkészülni, nehogy meglepetésként érje a Microsoft esetleges színrelépése. Nagy részük mind a szorosabb együttműködésre, mind a komoly versenyhelyzetre nyitott. A Microsoftnak elsősorban nem is ezen vállalatoktól van félnivalója, hanem azoktól a jogi lépésektől, melyet az egyes államok hozhatnak ellene, monopolhelyzet kialakítása miatt.

A már több éve tartó pereskedés még ma is újabb és újabb hullámokat csap, így vélhetőleg a zeneletöltő szolgáltatás elindítása csak tovább fogja feszíteni a helyzetet. Elég csak azon európai döntésre gondolni, mely szerint a Microsoftnak el kell távolítania multimédiás szoftverét az operációs rendszerből azért, mert annak OS-ben való létét nem tartják tisztességesnek a többi, rivális szoftverfejlesztővel szemben.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle