Connect with us

technokrata

Nokia 5140: a világ első push-to-talk GSM telefonja iránytűvel és VGA kamerával

Kütyük

Nokia 5140: a világ első push-to-talk GSM telefonja iránytűvel és VGA kamerával

A Nokia bemutatta a világ első push-to-talk (adó-vevő) készülékét, a sportos ihletésű Nokia 5140 telefont.

A Nokia 5140 telefon a felhasználókat egy gombnyomásra azonnal összekapcsolja, emellett olyan egyedülálló szolgáltatások sorát kínálja az aktív életstílust kedvelők számára, mint a digitális iránytű, a fitneszedző alkalmazás és a beépített VGA fényképezőgép. A GSM/GPRS/EDGE-képes Nokia 5140 telefon GSM 900/1800/1900 MHz változata elsősorban az európai és az ázsiai piacon, míg GSM 850/1900/1800 MHz kivitelben főként az amerikai kontinensen lesz kapható. Mindkét verzió megjelenését 2004 második negyedévére tervezik.

A Nokia 5140 telefonon az adó-vevő szolgáltatás révén egy gombnyomással kapcsolatba léphetünk barátainkkal vagy családunkkal egy gyors beszélgetéshez, vagy elérhetjük a beépített VGA fényképezőgépet a vizuális kapcsolatteremtéshez. A felhasználó az adó-vevő funkciót a készülék oldalán jól elérhetően elhelyezett gomb megnyomásával elindítva gyorsan felveheti a kapcsolatot egy másik személlyel vagy csoporttal.

Az adó-vevő funkciót a Nokia GSM készülékek között elsőként biztosító Nokia 5140 telefon megjelenése a push-to-talk szolgáltatás elterjedésének első lépését jelzi. A Nokia 2004 folyamán legalább féltucat adó-vevő funkcióval ellátott telefont szeretne bemutatni, ezt követően pedig a funkció a Nokia szinte minden GSM termékében megtalálható lesz. A Nokia 5140 telefon az adó-vevő működésére emlékeztető push-to-talk funkciója egy fél-duplex IP alapú hangátvitel (VoIP) megoldás, amely a jelenlegi GSM rendszerek részét képező, már létező GPRS és EDGE adathálózatokat használja. A módszerrel átlagosan legalább a jelenlegi, kifejezetten push-to-talk cellás hálózatokon megszokott teljesítmény érhető el.

˝A Nokia továbbra is a jól körülhatárolható piacok számára rendkívül vonzó új termékek megalkotásán dolgozik. Az aktív funkciók sorát felvonultató Nokia 5140 telefon tökéletes választás a mozgást és a természetet kedvelők számára – de azoknak is, akik erre vágynak˝ – mondta Paul Chellgren, a Nokia termékmenedzsment és üzletágfejlesztési alelnöke. ˝A Nokia 5140 telefon újszerűsége nem csupán aktív funkcióinak sorából adódik, hanem a készülék a világ első GSM adó-vevő telefonját is megtestesíti. A Nokia a push-to-talk funkció bevezetésével a GSM világában egy vadonatúj kommunikációs módszert honosított meg a világ első számú vezeték nélküli technológiájában˝.

A Nokia 5140 telefon az igényes felhasználók elvárásait is kielégítő, tartós, pornak, ütődéseknek és fröccsenő víznek ellenálló borítást kapott, azonban a készülék aktív jellege nem pusztán a felszínen látható. A felhasználókat a grafikai és numerikus kijelzővel egyaránt rendelkező, beépített digitális iránytű tartja jó úton. Sötétedés után a beépített zseblámpa könnyíti meg a tájékozódást. A fitnesz szerelmesei számára az új fitneszedző funkció kínál szakemberek által javasolt edzési alapelvek szerint felépített edzésterveket.

A sport kedvelőinek érdeklődésére tarthat még számot az edzési rutinfeladatok lemérésére szolgáló szakaszidőmérő és stopper, illetve az FM rádió, amellyel repül az idő. A külön megvásárolható, ütődésekkel és fröccsenő vízzel szemben fokozottan ellenálló aktív fülhallgatót menet közben is könnyen hordhatjuk. Az aktív fülhallgató egyik gombja a hívások fogadására és befejezésére szolgál, a másik gombbal pedig a Nokia 5140 telefon adó-vevő funkcióját indíthatjuk el.

A Nokia 5140 az egyedülálló életstílus-szolgáltatások mellett a legfrissebb mobilfunkciók egész tárházát felvonultatja. A multimédiás üzenetküldési szolgáltatással képeket, hangot és szöveget küldhetünk, fogadhatunk. A Nokia 5140 telefon a személyre szabhatóság érdekében letölthető többszólamú csengőhangokat, egyéni háttérképeket és a Java alkalmazásokat is támogatja. A további testreszabáshoz három divatos színkombinációban külön megvásárolható Xpress-on borítások kaphatók.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle