Connect with us

technokrata

A magyar mobil piacnak szüksége van a 3G-re a növekedéshez

Kütyük

A magyar mobil piacnak szüksége van a 3G-re a növekedéshez

A telítődés közelében járó magyar mobilpiacnak szüksége van a harmadik generációs hálózatokra, hogy a három szolgáltató tovább növelhesse bevételeit – mondta a piacvezető Westel vezetője csütörtökön.

˝Szükségünk van a 3G (harmadik generációs) rendszerekre ahhoz, hogy áttörést érhessünk el az adatátviteli sebességben˝ – mondta Sugár András, a Westel vezérigazgatója egy interjúban, hozzátéve hogy a 3G által kínált sávszélesség alapvetően szükséges a nem-hang szolgáltatásokhoz, melyek az egyetlen reális lehetőségét kínálják a jövőbeli növekedésnek.

A magyar – éves szinten 2 milliárd dolláros forgalmat bonyolító – mobil piac a telítődés jeleit mutatja. A 10 milliós lakosságú országban szeptember végén a mobil penetráció 74,8 százalék volt.

Sugár szerint az egyetlen lehetőség az előrelépésre az előfizetőnkénti fajlagos bevétel (ARPU) növelése.

˝A piacnak nincs egyéb növekedési tartaléka. Az üzleti felhasználók esetében az ARPU stagnál, vagy szerény mértékben növekszik, az egységkártyás (pre-paid) előfizetőknél pedig lassan emelkedik˝.

A Westel ARPU mutatószáma az előző évi 5.814 forintról 5.278 forintra csökkent.

Az év első 9 hónapjában a Westel üzemi nyeresége 43,48 milliárd forint, míg nettó értékesítési bevétele 187,7 milliárd forint volt – ami több, mint egyharmadát teszi ki az anyacég, azaz a Matáv 452,09 milliárdos összesített értékesítési bevételének. A Matáv többségi tulajdonosa a Deutsche Telekom.

Sugár elmondta, hogy jelenleg a Westel bevételének 13 százaléka származik a nem-hang alapú szolgáltatásokból, mint például az SMS, MMS és az adatátviteli szolgáltatások – a gyorsabb növekedés előfeltételei azonban kialakulóban vannak.

˝Három éven belül el kell érjük a 20 százalékot, vagy annál is többet˝ – mondta. ˝Ennek eléréséhez azonban egyensúlyban kell legyenek a készülékek, a hálózati képességek és a tartalom.˝

3G tenderek
Kovács Kálmán távközlési miniszter elmondta a múlt héten, hogy a 3G tenderek kiírására a jövő év elején kerül sor, melynek eredményeként három vagy négy szolgáltatási engedélyt adnak ki 2004 nyaráig bezárólag.

Az engedélyekből befolyó bevétel becsült nagysága 15,4 milliárd forint (69,18 millió dollár).

˝Ha ezt az ember elosztja hárommal, a reális összeg 5 milliárd forint˝ – mondta Sugár.

A Westel versenytársa, a norvég Telenor tulajdonában lévő Pannon GSM vezetője nemrég elmondta, hogy a 3G szolgáltatási engedély nem garantálja a bevételek növekedését, a Nyugat-Európai tapasztalatok alapján, ahol a szolgáltatós jelentős hiteleket vettek fel és az előfizetők számának emelkedése lassú volt.

Sugár szerint a szolgáltatókra nehezedő teher csökkentésének egyik módja az lenne, ha az állam és a szolgáltatók közösen viselnék a kockázatot és a mobil cégek kisebb összeget fizetnének az engedélyért kezdetben, a fennmaradó részt pedig a 3G bevételek százalékos arányának formájában fizetnék.

Elmondta azt is, hogy megítélése szerint Magyarországon nincs helye egy negyedik mobilszolgáltatónak.

˝A harmadik szolgáltató (Vodafone) nehézségei arra utalnak, hogy nem lenne tanácsos egy negyedik szolgáltatási engedélyt kiadni˝ – mondta.

A legfrissebb számadatok szerint a Westel piaci részesedése 47,42 százalék, megelőzve a 36,62 százalékot birtokló Pannont és a legkésőbb piacra lépett Vodafone-t, melynek részesedése 15,96 százalék.

Nemrég a Reuters-nek adott interjúban a Vodafone elmondta, hogy legalábbis a piac egyharmadának elérésére törekszik, míg a Pannon minimálisan meg kívánja őrizni a piaci bevételek terén elért részesedését.

˝Amennyiben – hozzám hasonlóan – valaki futó és az élen akar maradni, akkor tartani kell a legalább 10 méteres előnyt a 100 méteres síkfutásban. Nem igazán érdekel, ki van mögöttem, amennyiben jelentős távolság választ el tőle˝ – mondta Sugár.

A Vodafone elmondta, hogy a jövő év során esedékes számhordozhatóság bevezetése révén előfizetőket hódíthat el a két másik szolgáltatótól, de Sugár szerint a Westel fogja növelni előfizetői számát.

˝Előfizetőink számát kívánjuk növelni, amikor ez bekövetkezik, azonban előtte számos műszaki problémát kell még megoldani. Nem is a számhordozhatósággal, sokkal inkább a szolgáltatáshordozhatósággal összefüggő kérdés ez, az évezredváltáskor tapasztalt technikai problémákhoz hasonló nehézségekkel˝ – mondta.

Magyarország 2004 májusában csatlakozik az Európai Unióhoz és júniusig meg kell feleljen az EU számhordozhatósággal kapcsolatos előírásainak.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp