Connect with us

Hirdetés

technokrata

Reklámözön egy szinte sosem használt Windows funkció miatt

Kütyük

Reklámözön egy szinte sosem használt Windows funkció miatt

Egyre gyakoribbá válnak azok a felugró reklámablakok, melyek azért képesek bosszantani a felhasználókat, mert egy, a gyakorlatban alig használt Windows funkció lehetővé teszi számukra az internetezőhöz való eljutást.

A Windows Messenger Service-nak nevezett kommunikációs csatorna lehetőséget nyújt arra, hogy a felhasználót kéretlen reklámokkal árasszák el. A felpattanó, azaz popup formában érkező hirdetések azonban eltüntethetők, állítja az USA-beli Szövetségi Kereskedelmi Felügyelet (Federal Trade Comisson – FTC). A szervezet egyébként nem csak tanáccsal segíti a Világhálóra kapcsolódókat, egy San Diego-i céget már ideiglenesen be is záratott, mert az kihasználta ezt a lehetőséget, ráadásul meglehetősen aljas módon.

A D Squared Solutions névre hallgató vállalat ugyanis olyan szoftvereket értékesített a popup hirdetési felületen, melyek képesek megakadályozni ezt a fajta hirdetési formát. Gyakorlatilag arról volt szó, hogy bizonyos összeg leszurkolásáért cserébe a cég nem zaklatta a ˝tejelő˝ internetezőket – így egyfajta virtuális védelmi pénzként fogható fel a fenti díj. ˝I´ll beat you, and I´ll stop beating you, if you pay.˝; azaz szabad fordításban: amíg nem fizetsz, nézheted a reklámokat – vállalta be pofátlanul a cég. Az FTC által működésében felfüggesztett hirdetőket arra kötelezték, hogy mindenkinek fizessék vissza a kifizetett pénzeket.

Howard Beales, az FTC fogyasztóvédelmi részlegének vezetője szerint a felhasználóknak mindenképpen ajánlott tűzfal(ak) telepítése. Egy jól bekonfigurált firewall révén ugyanis távol lehet tartani az ilyen reklámokat – ám ha valaki nem akar vagy tud ilyen szoftvert üzemeltetni, akkor a Windows Messenger letiltása is segít. Ez utóbbi szolgáltatás egyébként arra használatos, hogy a rendszergazdák kapcsolatot tarthassanak a hálózaton belüli számítógépeket használókkal (ám az otthoni felhasználóknak gyakorlatilag szükségtelen).

A Microsoft hasonlóan vélekedik annak ellenére, hogy a szoftverfejlesztő alkotta meg úgy operációs rendszereit, hogy azon a fenti funkció alapértelmezettként bekapcsolt állapotban legyen. Azért tanácsolja már Redmond is a szolgáltatás kiiktatását, mert a múlt hónapban kiderült, hogy ez a platform is szolgálhat férgek terjedéséül. A cég egy szóvivőjének bejelentése szerint a Windows jövőbeni változatai már kikapcsolt Windows Messengerrel kerülnek a boltok polcaira (de természetesen lehet aktiválni, ha valakinek szükséges a használata).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés