Connect with us

technokrata

Reklámözön egy szinte sosem használt Windows funkció miatt

Kütyük

Reklámözön egy szinte sosem használt Windows funkció miatt

Egyre gyakoribbá válnak azok a felugró reklámablakok, melyek azért képesek bosszantani a felhasználókat, mert egy, a gyakorlatban alig használt Windows funkció lehetővé teszi számukra az internetezőhöz való eljutást.

A Windows Messenger Service-nak nevezett kommunikációs csatorna lehetőséget nyújt arra, hogy a felhasználót kéretlen reklámokkal árasszák el. A felpattanó, azaz popup formában érkező hirdetések azonban eltüntethetők, állítja az USA-beli Szövetségi Kereskedelmi Felügyelet (Federal Trade Comisson – FTC). A szervezet egyébként nem csak tanáccsal segíti a Világhálóra kapcsolódókat, egy San Diego-i céget már ideiglenesen be is záratott, mert az kihasználta ezt a lehetőséget, ráadásul meglehetősen aljas módon.

A D Squared Solutions névre hallgató vállalat ugyanis olyan szoftvereket értékesített a popup hirdetési felületen, melyek képesek megakadályozni ezt a fajta hirdetési formát. Gyakorlatilag arról volt szó, hogy bizonyos összeg leszurkolásáért cserébe a cég nem zaklatta a ˝tejelő˝ internetezőket – így egyfajta virtuális védelmi pénzként fogható fel a fenti díj. ˝I´ll beat you, and I´ll stop beating you, if you pay.˝; azaz szabad fordításban: amíg nem fizetsz, nézheted a reklámokat – vállalta be pofátlanul a cég. Az FTC által működésében felfüggesztett hirdetőket arra kötelezték, hogy mindenkinek fizessék vissza a kifizetett pénzeket.

Howard Beales, az FTC fogyasztóvédelmi részlegének vezetője szerint a felhasználóknak mindenképpen ajánlott tűzfal(ak) telepítése. Egy jól bekonfigurált firewall révén ugyanis távol lehet tartani az ilyen reklámokat – ám ha valaki nem akar vagy tud ilyen szoftvert üzemeltetni, akkor a Windows Messenger letiltása is segít. Ez utóbbi szolgáltatás egyébként arra használatos, hogy a rendszergazdák kapcsolatot tarthassanak a hálózaton belüli számítógépeket használókkal (ám az otthoni felhasználóknak gyakorlatilag szükségtelen).

A Microsoft hasonlóan vélekedik annak ellenére, hogy a szoftverfejlesztő alkotta meg úgy operációs rendszereit, hogy azon a fenti funkció alapértelmezettként bekapcsolt állapotban legyen. Azért tanácsolja már Redmond is a szolgáltatás kiiktatását, mert a múlt hónapban kiderült, hogy ez a platform is szolgálhat férgek terjedéséül. A cég egy szóvivőjének bejelentése szerint a Windows jövőbeni változatai már kikapcsolt Windows Messengerrel kerülnek a boltok polcaira (de természetesen lehet aktiválni, ha valakinek szükséges a használata).Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp