Connect with us

technokrata

A diákok dühösek az ingyenes zeneletöltések miatt

Kütyük

A diákok dühösek az ingyenes zeneletöltések miatt

Egy amerikai egyetemen a diákok egy része feldühödött azon, hogy az oktatási intézmény ingyenesen tette számukra letölthetővé a Napster által szolgáltatott zenéket.

A Pennsylvania Állami Egyetem és a Napster (Roxio) között megkötött megállapodás értelmében a felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók ezrei számára tölthetők le ingyen és legálisan zenék az Internetről – adtuk hírül a múlt héten. ˝Egyértelműen arra irányult a lépés, hogy a márkanevet ismertebbé tegye, illetve hogy a diákok ilyen irányú igényeit kielégítse. Ezzel felerősítik annak lehetőségét, hogy az intézményből kikerülők továbbra is a Napster (ekkor már fizetős) ügyfelei maradnak.˝ – elmélkedett Mike McGuire, a Gartner egyik elemzője.

Nos, sejtésünk beigazolódott, az iskola valóban jelentős összeget fizet ki a szolgáltatónak a zenék ˝ingyenességéért˝. Mindez akkor derült ki, amikor a diákok hangot adtak felháborodásuknak, miszerint az oktatási intézmény erre költi el tandíjuk egy részét. A korábban részletesen még nem közölt megállapodásról kiderült, hogy diákonként és szemeszterenként 160 dollárba kerül a szabad letöltés – a hallgatók közül azonban néhányan nem tartják elfogadhatónak, hogy nincsen ellenőrzésük a tandíjuk felhasználása felett.

˝A pénz, amit befizetek sokkal jobb helyre kerülne, ha a[z egyetemi] hálózatot építenék belőle újra vagy jobb laboreszközöket vásárolnának belőle.˝ – írta e-mailben Joe Jarzab az amerikai CNET-nek – ˝Majdnem minden diák, akivel beszéltem ezügyben, rosszallását fejezte ki, hogy a pénzük egy olyan programra megy el, amit nem is akartak… Külön sérelem, hogy a pénzt a zeneipar költi el a beleegyezésünk nélkül.˝

Az iskola igazgatója, Graham Spanier viszont úgy nyilatkozott, hogy eddig nem kaptak panaszokat a szolgáltatással kapcsolatban. Spanier elmondta, hogy nála eddig senki sem reklamált a zeneletöltés legalizálása miatt, ahogyan a kábeltévé és az újság-előfizetések ügyében sem zúgolódtak a diákok. Pedig ez utóbbiakat is a hallgatók által befizetett összegekből finanszírozzák, közölte az igazgató.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp