Connect with us

technokrata

A Microsoft elfelejtette megújítani domainjének regisztrációját

Kütyük

A Microsoft elfelejtette megújítani domainjének regisztrációját

Elképesztően figyelmetlenek néha a redmondi óriásnál az alkalmazottak: a Microsoft ugyanis elfelejtette meghosszabbítani az egyik kulcsfontosságú domainjének a birtoklását.

Az Egyesült Királyságban szintén létezik egy hotmailes domain, a hotmail.co.uk. Ezt csakúgy, mint bármilyen más domainnevet, meg kell(ene) bizonyos időközönként hosszabbítania tulajdonosának (jelen esetben a Microsoftnak). A regisztrációt követő használati időszak lejárta felé közeledve a szolgáltató e-mailt küld a cég(ek)nek, tájékoztatva arról, hogy hamarosan ismét szabaddá válik a domain, ha nem hosszabbítja meg a bejegyzés ˝élettartamát˝.

Elküldték a fent említett figyelmeztetést a Microsoft brit székhelyére is, azonban a cégtől senki nem reagált a szolgáltató értesítésére. Ennek eredményeként, bár hihetetlennek hangzik, de a Microsoft elvesztette saját domainjét, amely szépen visszakerült a nyílt piacra – oda, ahol bárki megvehet bármilyen szabad nevet. Redmond nagy szerencséjére egy ˝jótét lélek˝ lecsapott a domainre, majd felvette a kapcsolatot a szoftverfejlesztő céggel, hogy visszajuttassa hozzá a hotmail.co.uk címet.

Az előbbiekhez képest talán még nagyobb meglepetést okozva a Microsoft nem reagált erre a megkeresésre sem. Csak azután kapták fel a fejüket a vállalatnál, hogy a szintén brit illetőségű The Register nevű online hírportál egyik újságírója is megpróbált kapcsolatot létrehozni a céggel. Ezt követően a felek megállapodtak egymással, így a cím pár napon belül visszakerülhet a Microsoft tulajdonába.

Az egész történet hitelességét egyébként a Nominet UK (az összes .uk domain regisztrációjáért felelős szervezet) is igazolta. Így derült ki, hogy hasonló eset már korábban is megtörtén a cég háza táján: a Microsoft 1999. decemberében felejtette el a Passport.com megújítását, amivel akkor sikerült a Hotmail szolgáltatást lebénítani. Az ezredforduló előtt pár nappal Michael Chaney, egy linux-programozó fizette ki a 35 dolláros regisztrációs díjat, majd adta át (vissza) a domaint Redmondnak.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák