Connect with us

technokrata

A letöltögetők lázas file-törlésbe kezdtek

Kütyük

A letöltögetők lázas file-törlésbe kezdtek

Augusztusban több mint egymillió háztartásban törölték le a korábban letöltött digitális zeneállományokat.

Az NPD Group információi szerint több mint egymillió amerikai háztartásban vágtak rendet a számítógépen tárolt digitális zenék között, csak augusztusban. Pontosabban 1,4 milliónyi USA-beli otthonban nézték át a merevlemezek tartalmát, s semmisítették meg az azokon található dalokat – ami a korábban mért adatokhoz képest jóval nagyobb kiugrást jelent. Az NPD adatai szerint ugyanis májusban (amikor először kezdték vizsgálni ezt a folyamatot) még ˝csak˝ 606 ezer háztartásban ˝tisztították ki˝ a háttértárakat.

A törlést végző felhasználók 80 százaléka ötvennél kevesebb állományt tüntetett el, s csak alig 10 százalékuknak kellett kétszáznál több állományt letörölni. ˝Annak ellenére, hogy az RIAA a nagyfelhasználókra fókuszál, a szövetség lépéseinek azokra is van hatása, akik csak pár tíz, esetleg néhány száz dallal rendelkeznek. Ez azt bizonyítja, hogy a szervezet üzenete az átlagfelhasználót is elérte.˝ – mondta Russ Crupnick, az NPD Group vezérigazgatója – ˝Az állományok letörlésének sok oka lehet – kezdve a hardvercseréktől a zenék CD-re vagy DVD-re való kiírásáig -, ám a mért eredmények ilyen mérvű megugrása már egyértelműen jelzi, hogy az internetezők reagálnak az RIAA felszólítására.˝

Csökkenő letöltés, növekvő ellenszenv

Ezt alátámasztani látszik annak a vizsgálatnak az eredménye is, melyet szintén a kutatócsoport kapott. Eszerint a peer to peer hálózatok révén havonta beszerzett zenék mennyisége augusztusról szeptemberre körülbelül 11 százalékkal csökkent. Ugyanezen időszak alatt a letöltött dalok összességének száma is mérséklődött, 9 százalékkal. ˝Néhányan a zeneiparban azt várták, hogy szeptemberben nagy ugrás következik be az illegális tevékenység erősödésében, hiszen ekkor ér véget a nyári szünet, s a diákok ekkor kezdenek komolyabban foglalkozni ismét a számítógéppel és az Internettel.˝ – fejtegette Crupnick – ˝Az NPD azonban rácáfolt ezekre a jóslatokra. Úgy tűnik, hogy a zeneipar stratégiája működik [legalábbis az illegális letöltések visszaszorításában – a szerk.], ugyanakkor ez a taktika egyben azzal jár, hogy a potenciális bevételi forrást jelentő vásárlók egyre negatívabban vélekednek az iparról.˝

Crupnick megállapítását a MusicLab felmérése is igazolja; mely szerint azon felhasználók kétharmada, akik korábban P2P hálózatokon zenéket osztottak meg, ˝sokkal˝ vagy ˝némileg˝ negatívabban ítélik meg a kiadókat az átlagnál. Érdekes, hogy a zenéket le nem töltő emberek 40 százalékának is hasonlóan negatív irányban mozdult el a megítélése a témában. Crupnick szerint igazából csak most jön a neheze: a zeneiparnak vissza kell nyernie azon felhasználók kegyeit, akik korábban (vagy éppen a megtorlóakciók miatt) elpártoltak.

Módszertan

A mérést az NPD egy 40 ezer önkéntesből álló felhasználói táboron végzi folyamatosan, az Interneten keresztül. A vizsgált csoport úgy van kiegyenlítve, hogy reprezentálja a számítógép-használók valós rétegződését.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp