Connect with us

Google: szövetség vagy egyesülés a Microsofttal?

Kütyük

Google: szövetség vagy egyesülés a Microsofttal?

Felröppentek olyan hírek, melyek a két amerikai vállalat a jelenleginél jóval szoros együttműködését vélik előrelátni…

Redmond már több kísérletet tett arra, hogy az internetes keresőpiacon komolyabban megvesse a lábát. Ugyan tekintélyes részesedéssel rendelkezik (utolsó információink szerint körülbelül a teljes tortából 10 százalékot tudhat a magáénak), ám ennél jóval többet szeretne. Éppen ezért számos ötletet bevetettek már a Microsoftnál a Google-lal szemben, eddig azonban nem sikerült megingatniuk az internetes keresések döntő többségét kezelő céget. Lassan két hónapja keringenek – hivatalosnak nem minősíthető – információk arról, hogy a szoftverfejlesztő gigász már a jól megszokott eszközéhez is hozzányúlna: nevezetesen felvásárolná a Google-t.

Ez utóbbiból konzekvenciaként az mindenképp levonható, hogy a Microsoft (üzletmenete számára) komoly fenyegetésként kezeli a Google-t. Azt a céget, melyet még 1998-ban alapított két komputertudománnyal foglalkozó stanfordi diák, s amely megjelenését követően nagyon gyorsan roppant népszerűségre tett szert, olyan vetélytársakat szorítva ki szinte teljesen a piacról, mint például az Altavista. A Google töretlen fejlődését nemrég az a bejelentés koronázta meg egyébként, melyben közölték a nagyvilággal, hogy részvénykibocsátásra készülnek – így tulajdonképpen nyitva áll az út a Microsoft előtt, habár…

…habár az internetes kereső vezetői nem kívántak fejet hajtani a Microsoft közvetlen ajánlatára. Az egykori két diák cégének értéke dollármilliárdokban mérhető: a részvénykibocsátás értékét hozzávetőleg 15 és 25 milliárd dollár közé teszik. Szergej Brin és Larry Page, a vállalat két alapítója először a részvények hagyományos értékesítési formája mellett döntött (azaz tőzsdei kereskedéseken keresztül adnák el papírjaik egy részét), ám bevallásuk szerint még mindig játszanak azzal a gondolattal, hogy egy online aukció keretében kínálnak fel egy bizonyos (meg nem nevezett) mennyiségű értékpapírt. A két alapító azért fontolgatja ezt a lehetőséget, mert szerintük így a felhasználók milliói előtt nyílna meg a lehetőség, hogy tulajdont szerezzenek a cégben.

Alapjaiban rengetné viszont az meg a piacot, ha a Microsoft a 2005-ben bemutatni tervezett következő generációs operációs rendszerének, a Longhornak részévé tenné saját keresőjét. Mindannyian tudjuk, hogy miként alakult a Netscape és az Internet Explorer közötti harc, miután Redmondban az operációs rendszer részévé, illetve ingyenesen elérhetővé tették böngészőjüket (egyébként ezen félelmek jogosan merültek/merülnek fel a vírusellenes szoftverek kapcsán is).Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom