Connect with us

Hirdetés

technokrata

Google: szövetség vagy egyesülés a Microsofttal?

Kütyük

Google: szövetség vagy egyesülés a Microsofttal?

Felröppentek olyan hírek, melyek a két amerikai vállalat a jelenleginél jóval szoros együttműködését vélik előrelátni…

Redmond már több kísérletet tett arra, hogy az internetes keresőpiacon komolyabban megvesse a lábát. Ugyan tekintélyes részesedéssel rendelkezik (utolsó információink szerint körülbelül a teljes tortából 10 százalékot tudhat a magáénak), ám ennél jóval többet szeretne. Éppen ezért számos ötletet bevetettek már a Microsoftnál a Google-lal szemben, eddig azonban nem sikerült megingatniuk az internetes keresések döntő többségét kezelő céget. Lassan két hónapja keringenek – hivatalosnak nem minősíthető – információk arról, hogy a szoftverfejlesztő gigász már a jól megszokott eszközéhez is hozzányúlna: nevezetesen felvásárolná a Google-t.

Ez utóbbiból konzekvenciaként az mindenképp levonható, hogy a Microsoft (üzletmenete számára) komoly fenyegetésként kezeli a Google-t. Azt a céget, melyet még 1998-ban alapított két komputertudománnyal foglalkozó stanfordi diák, s amely megjelenését követően nagyon gyorsan roppant népszerűségre tett szert, olyan vetélytársakat szorítva ki szinte teljesen a piacról, mint például az Altavista. A Google töretlen fejlődését nemrég az a bejelentés koronázta meg egyébként, melyben közölték a nagyvilággal, hogy részvénykibocsátásra készülnek – így tulajdonképpen nyitva áll az út a Microsoft előtt, habár…

…habár az internetes kereső vezetői nem kívántak fejet hajtani a Microsoft közvetlen ajánlatára. Az egykori két diák cégének értéke dollármilliárdokban mérhető: a részvénykibocsátás értékét hozzávetőleg 15 és 25 milliárd dollár közé teszik. Szergej Brin és Larry Page, a vállalat két alapítója először a részvények hagyományos értékesítési formája mellett döntött (azaz tőzsdei kereskedéseken keresztül adnák el papírjaik egy részét), ám bevallásuk szerint még mindig játszanak azzal a gondolattal, hogy egy online aukció keretében kínálnak fel egy bizonyos (meg nem nevezett) mennyiségű értékpapírt. A két alapító azért fontolgatja ezt a lehetőséget, mert szerintük így a felhasználók milliói előtt nyílna meg a lehetőség, hogy tulajdont szerezzenek a cégben.

Alapjaiban rengetné viszont az meg a piacot, ha a Microsoft a 2005-ben bemutatni tervezett következő generációs operációs rendszerének, a Longhornak részévé tenné saját keresőjét. Mindannyian tudjuk, hogy miként alakult a Netscape és az Internet Explorer közötti harc, miután Redmondban az operációs rendszer részévé, illetve ingyenesen elérhetővé tették böngészőjüket (egyébként ezen félelmek jogosan merültek/merülnek fel a vírusellenes szoftverek kapcsán is).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés