Connect with us

technokrata

Domainnév regisztrálás – névtelenül?

Kütyük

Domainnév regisztrálás – névtelenül?

Sokan szeretnék elérni, hogy egy domain regisztrálása a külvilág felé névtelenül menjen végbe; az utóbbi időben ugyanis túlságosan megszaporodtak a nyilvános lista adataival való visszaélések.

Az ICANN (Internet Coalition for Assigned Names and Numbers) jelenlegi szabályozása értelmében, ha valaki egy domainnevet kíván regisztrálni, akkor konkrét személyes adatokat is meg kell adnia a nyilvánosság számára. E-mailcíme mellett a hagyományos levélcímét és telefonszámát is elérhetővé kell tenni, így a Whois-on keresztül bárki utánanézhet ezen adatoknak – vagy akár fel is használhatja az információkat (például spammelésre, vagy sokkal rosszabb dolgokra is).

Ennek a szokásnak a megváltoztatását szeretné elérni az az egyénekből és kisebb cégekből álló koalíció, mely levelet írt az ügyben az ICANN-nek. Többen úgy vélekednek, hogy a Whois adatbázisnak úgy kellene működnie, ahogy azt eredetileg kitalálták, ám manapság már számos olyan veszély fenyegeti, amikre eredetileg nem számítottak (a már korábban említett spammelésre vagy személyazonossággal való visszaélésekre). A levelet egyébként körülbelül 50 nonprofit csoport írta alá, akik a Föld öt kontinensének 21 országából (például Ausztráliából, Finnországból, Ukrajnából) származnak

A szervezetek azt szeretnék elérni, hogy (legalábbis a külvilág felé) névtelenül folyjon le a regisztrálási procedúra, amivel elejét lehetne venni a problémáknak. Az ICANN bejelentése szerint az idén már egyszer foglalkoztak a kérdéssel, még júliusban hívtak össze egy értekezletet, melyben a Whois hiányosságait boncolgatták. A felhívást követően azonban ismét napirendre tűzték a kérdést, és még az e héten, Tunéziában tartandó értekezleten ismét megtárgyalják a problémák megszüntetésének lehetőségeit.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp