Connect with us

technokrata

Gyerekek, filmet letölteni nem szabad!

Kütyük

Gyerekek, filmet letölteni nem szabad!

Oktatókampányt indított az Amerikai Filmstúdiók szervezete, s célul tűzte ki, hogy a fiatalokkal megérteti: illegálisan filmet letölteni rossz dolog. Egyesek szerint ezzel az USA-ban meghonosodik a (volt) szovjet rendszer tanítási módszere…

Nemrég írtunk arról, hogy az MPAA (Motion Picture Association of America), azaz az Amerikai Filmstúdiók Szövetsége kampányt indított, ráébresztendő az embereket arra, hogy a jogdíjfizetés nélküli filmletöltés illegális. Ennek a kezdeményezésnek a keretén belül célba vették a fiatalságot is, mint azt a réteget, mely ebből a szempontból leginkább veszélyezteti a kiadók bevételeit.

Krízisben a filmipar (is)?

Az Egyesült Államokban hozzávetőleg egymillió diákot szeretnének elérni a következő egy-két évben kampányukkal. Ebben a program anyagi támogatása mellett számítanak az együttműködő önkéntes tanárokra is, akik segítenek az ifjúság helyes irányba való terelésében. Ezzel elsősorban az iskolákra szeretnék kiterjeszteni a kampányt, de közel ötezer moziban is megjelennek rövid, figyelemfelkeltő üzenetek.

Jack Valenti, az MPAA elnöke szerint a filmipar jelenleg krízisállapotban van, köszönhetően a digitális tolvajlásnak. Ezen szeretnének változtatni a program kiszélesítésével – amit azonban már most többen kritizálnak. Még a szerzői jogok szakértői sincsenek teljesen megelégedve az MPAA terveivel, egyes jogi szakemberek hiányolják a ˝fair use˝ fogalom diákokkal való megismertetését, mely szerint más elbírálás alá esnek az üzleti típusú felhasználások, mint a személyes vagy oktatási célú alkalmazások.

˝Az MPAA kampánya nagyban hasonlít a Szovjetunió oktatási rendszerére. Először kioktatják azokat a diákokat, akiket elérnek, majd a diákok kioktatják saját társaikat is, mit szabad és mit nem.˝ – mondta Wendy Seltzer, a polgárjogok betartását felkaroló Electronic Frontier Foundation jogásza. Melinda Anderson, a Nemzeti Oktatási Szervezet szóvivője szerint felboríthatja az iskolai oktatást az, hogy cégek által szponzorált előadásokat tartanak a termekben.

Öntudatos diákok

A tiltakozások ellenére a program már kezdetét vette: az első bemutatót a San Francisco-i Raoul Wallenger Középiskolában tartották meg. Az első tapasztalatok azt mutatták, hogy a gyerekek meglehetősen nagy érdeklődést mutatnak a program irányába, ám nem feltétlenül úgy, ahogyan azt az MPAA-nál elgondolták (igaz, a fent említett iskola meglehetősen IT-orientált). A fiatalok közül sokan nem úgy látják, hogy égbekiáltó bűnt követnének el, sőt. A filmipar elkésett (vagy ennyire tudatosak a tinédzserek)?Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp