Connect with us

Hirdetés

technokrata

Veszélyben az online rádiózás – a jogdíj miatt lehúzhatják a rolót

Kütyük

Veszélyben az online rádiózás – a jogdíj miatt lehúzhatják a rolót

Egy hétfői bírósági döntés értelmében az internetes rádióadásokat ˝sugárzók˝ sem mentesülhetnek az általuk játszott dalok után megfizetendő szerzői jogdíjak alól.

Az Egyesült Államok philadelphiai kerületi bírósága helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, mely az USA-ban található internetes rádióadásokat szerkesztők számára is előírja a jogdíjak megfizetését. Ezzel a döntéssel vesztett az a csoportosulás, melyet online rádiókat működtetők hoztak létre, tiltakozva a pénzkifizetés ellen. Érvelésük szerint mivel nem levegőn keresztül szórják műsoraikat, ezért rájuk nem vonatkozik az idevágó törvény.

Tavaly hallgatónként és óránként körülbelül 1 centben határozták meg a jogdíj mértékét, ezt a rendelkezést azonban kisebb, csak Interneten keresztül ˝sugárzó˝ rádióadók esetén jóval elnézőbben értelmezték. Ez a mostani döntést követően azonban megszűnne, s ugyanazok a kemény feltételek vonatkoznának ezen szolgáltatásokra is, mint a ˝hagyományos˝ rádióállomásokra.

Másik érvelésüket sem fogadta el a bíró. Az 1995-ös és ´98-as szerzői jogokat védő törvény változtatása során az internetes adatátvitellel történő dalok megosztását csak a jogtulajdonosok ellentételezése mellett lehet legálisan végezni. Az online rádióadókat működtetők azonban azzal érveltek, hogy ez a törvény csak a letölthető dalokra vonatkozik, nem pedig a rádiózásra, amikor tulajdonképpen a felhasználó a dalokat nem kapja meg külön file-okban.

Reakciók

Az amerikai Nemzeti Rádiótársaságok Szövetsége, az NAB tagjai csalódottságuknak adtak hangot az ítélet kihirdetése után. Dennis Wharton, a szervezet egyik szóvivője kijelentette, hogy minden legális lehetőséget ki fognak használni annak értelmében, hogy megváltoztassák ezt a – szerintük a törvényalkotók eredeti szándékával ellentétes – döntést.

Természetesen az RIAA örömmel üdvözölte a bíróság határozatát.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés