Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bekeményítenek a filmletöltések miatt is

Kütyük

Bekeményítenek a filmletöltések miatt is

Az Amerikai Mozgókép Szövetség, az MPAA (a jól ismert RIAA ˝testvére˝) agresszív kampányba kezd, visszaszorítandó az illegális zenecsereberét.

A bevezetőben csereberét írtunk, bár talán nem ez a legjobb szó arra, ami ezen a téren megy. Legalábbis több ezer terabyte-nyi film megosztása komolyabb jelzőt igényel. Ezt érzi az MPAA is, az a szervezet, mely az amerikai filmkiadókat tömöríti magába. Éppen ezért egy agresszív kampányt indítottak annak érdekében, hogy az illegális megosztásokat visszaszorítsák.

No de ne rohanjunk ennyire előre! Egy piackutató cég, az Informa Media Group felmérést készített, milyen helyzet is uralkodik ma e téren. Ennek a tanulmánynak az elkészítése során kiderült, hogy hét éven belül körülbelül (éves szinten) 460 millió dolláros bevételkiesést jelent majd a kalózkodás. Az Informa becslése szerint 2010-re ugyanis már hozzávetőleg 870 millió dolláros lesz az online filmértékesítés piaca, ám ez akár jóval több (1,33 milliárd dollár) is lehetne. Persze csak abban – a kiadók számára eszményi – esetben, ha senki sem kalózkodna.

Tanulnak a zeneipar hibájából?

Adam Thomas, a jelentés készítésének vezetője elmondta, hogy a filmipar nem szeretné ugyanazt a rögös utat megjárni, amin a zeneipar bukdácsol jelenleg. Ez utóbbi szegmens ugyanis jelentős profitkiesést kénytelen elkönyvelni eddigi rugalmatlan hozzáállása s a felhasználók (igaz, burkoltan) bűnözőként való beazonosítása miatt. No, és persze ne feledkezzünk meg az albumok magas árairól sem.

Elbagatellizálni azonban nem szeretné az MPAA – az Informa felmérése szerint minden egyes nap átlagban 144 ezer (!) filmet töltenek le a világban (ez körülbelül 6 ezret jelent egy óra alatt). Ráadásul itt nemcsak anyagi, hanem presztízs-vesztségről is említést kell tenni, elég csak visszagondolni a Hulk című filmre (ez az opusz már a mozikban való megjelenése előtt két héttel letölthető volt az Interneten).

A megoldást egyértelműen a fogyasztók diktálta rend meglovaglása jelenti, hiszen a szélessávú Internet-hozzáférések terjedésével egyre több ember kapcsolódik be az ingyenes filmletöltésbe. Legális alternatívaként ezért olyan szolgáltatásokat kell nyújtani, mely kielégíti a most ˝szürke tartományba˝ kényszerített felhasználók akkorra részét, hogy abból a filmipar is jól járjon. Emellett felvilágosító kampányokat kell szerveznie a filmiparnak, melyben tudatják az internetezőkkel, hogy a filmek sem születnek meg csak úgy a stúdiókban…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés