Connect with us

technokrata

Zeneletöltők a bíróságon – jön a második felvonás

Kütyük

Zeneletöltők a bíróságon – jön a második felvonás

Az Amerikai Lemezkiadóipar Szövetsége, azaz az RIAA felkészül az illegális file-cserélők bíróság elé idézésnek második hullámára – ezen alkalomból 204 személy kapott ˝meghívólevelet˝.

Szemben az első felvonással, a szervezet előre értesítette a ˝jelölteket˝, mi várhat rájuk; lehetőséget kínálva ezzel az egyéneknek, hogy elkerüljék a bíróságot (peren kívüli megegyezéssel). Erre a stratégiaváltásra azért volt szükség, mert a szeptemberben indult peres eljárásokat komoly felzúdulás követte mind a szövetségi törvényalkotók, mind a polgárjogi szervezetek részéről.

Cary Sherman, az RIAA elnöke a következőképp nyilatkozott: ˝Komolyan vesszük a hozzánk érkező aggályokat. Az általunk megvizsgált vélemények tükrében úgy gondoltuk, kell adnunk egy további esélyt az illegálisan zenét másolók számára, hogy bíróságra járás nélkül kikeveredhessenek az ügyből.˝

Ehhez egyébként nagyban hozzájárult az a kongresszusi meghallgatás is, melyen az RIAA vezetői ígéretet tettek arra, hogy előre értesítik azokat, akikre jogi akciók várnak. Mindezt annak érdekében, hogy az illetőknek lehetőségük legyen peren kívül megegyezni, illetve tudatni a szervezettel, ha valamilyen aggályuk adódott (a leveleket egyébként két adagban küldték szét a múlt héten, hétfőn és pénteken).

Márpedig aggályok előfordultak korábban is. Vegyük például azt a tizenkét éves kislányt, akinek édesanyja volt kénytelen megegyezni a szervezettel, s kifizetni egy 2000 dolláros bánatpénzt az RIAA-nek. De lehetne említeni azt a nyugdíjas hölgyet is, akinek még a számítógépe sem alkalmas arra a jogsértő tevékenységre, amivel megvádolták. Harmadik példaként pedig az az eset szolgál, melyben egy Los Angeles-i webdesignert gyanúsítottak olyasmivel, amit – állítása szerint – nem követett el.

Mire számíthatnak az ˝áldozatok˝?

˝Megalapozott bizonyítékokkal rendelkezünk arra nézve, hogy Ön peer to peer hálózatot (például Kazaa-t vagy Gnutella-t) használt ügyfeleink birtokában levő dalok fel- illetve letöltésére. Amennyiben el kívánja kerülni peres eljárás indítását ezzel kapcsolatban, keressen meg bennünket egy előzetes megállapodás céljából.˝ – áll az RIAA által szétküldött levelekben. Ezen kívül arra is figyelmeztetik a címzettet, hogy a törvény semmibevétele nem nyújt védelmet, illetve hogy minimum 750 dollárt kell fizetni minden egyes megosztott dal után egy vesztes per esetén. Egyúttal felszólítják a delikvenst, hogy ne semmisítse meg a számítógépén levő állományokat (például az MP3-akat), hiszen azok a peres eljáráshoz kapcsolódó bizonyítékként szolgálnak.

Az amerikai szervezet elmondása szerint amennyiben a levél kézhezvételéhez számított tíz napon belül nem kapnak választ, megindítják a jogi eljárást. Ezzel egyetemben azt is bejelentették, hogy a továbbiakban nem emberek százait fogják havonta beperelni, hanem inkább folyamatosan, minden héten újabb és újabb egyének ellen indítanak eljárásokat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp