Connect with us

technokrata

Jogtalan az internetes forgalomátirányítás?

Kütyük

Jogtalan az internetes forgalomátirányítás?

Beperelték a .com és .net csúcsszintű domainek karbantartásával, üzemeltetésével foglalkozó Verisign vállalatot, annak nemrég bevezetett forgalomátirányítási eljárása miatt.

Két hete írtunk arról, hogy a Verisign az elírt vagy nem létező webcímek kérelmeit a saját website-jára irányítja át. Az USA kormányzatának bizalmát élvezve monopolhelyzetben levő kaliforniai cég számára a sok, nem létező URL begépelése pedig bőven elegendő kattintást hoz, amit aztán értékesíthet a hirdetők felé. A változás azonban akadályokat gördített több szolgáltatás, például az antispam eljárások számára – a spamszűrő szoftver ugyanis nem azt kapja vissza ellenőrzése eredményeként, hogy az adott oldal nem létezik, hanem a Verisign webhelyére jut el. Ezen felül akár a hálózati problémák kezelését is megnehezítheti az, hogy nem a ˝hagyományos˝ hibaüzenettel találkozik az internetező, hanem a Verisign oldalába fut bele.

A hálózati adminisztrátorok közben nekiláttak kiküszöbölni a cég változtatása jelentette ˝problémát˝. Olyan technikák, tippek és konfigurációs megoldások cserélődnek egyre nagyobb számban a szakemberek között, melyek alkalmazásával úgy lehet beállítani a hálózati eszközöket (például a routereket), hogy azok automatikusan blokkolják a Verisign oldalát. Ezen változtatásoknak köszönhetően egyes helyeken ismét visszaköszön a korábban megszokott nem létező domain hibaüzenet.

Jogi lépések

A heves vitákat kiváltott SiteFinder szolgáltatás miatt nemrég beperelték a Verisign-t. A jogi eljárást egy kaliforniai cég, egy e-mailek és eszközökön tárolt adatok szinkronizációjával foglalkozó vállalat indította arra hivatkozva, hogy a Verisign visszaél a domainnév rendszer felett birtokolt hatalmával. ˝A Verisign .com és .net forgalom átirányítása nemcsak anyagi hasznot hoz vagy fog hozni a Verisign számára, de az Internet alapvető infrastruktúráját is felforgatja, számos cég és magánszemély számára okozva ezzel károkat.˝ – olvasható a hivatalos iratokban.

Az amerikai vállalat (egyelőre) nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mint ahogy abban a kérdésben sem, hogy mit fognak tenni az egyéb, ellenük indított perrel kapcsolatban.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek