Connect with us

technokrata

Webes keresés földrajzi elhelyezkedés alapján

Kütyük

Webes keresés földrajzi elhelyezkedés alapján

A Google egy, általa eddig nem alkalmazott keresési eljárást tesztel; nevezetesen a keresést indító személy földrajzi elhelyezkedését is figyelembe veszi a kutatás során.

A kaliforniai Google bejelentette, hogy kutatólaboratóriumában a rivális Overture Services szolgáltatásához hasonló megoldáson dolgoznak. Arról van szó, hogy egy internetes keresésnél a felhasználó megadhat egy címet vagy egy irányítószámot; így a webes keresésnél azok a találatok kerülnek az élre, melyek ennek a területnek a környékén találhatók. Úgy rangsorolja ezen információkeresések esetén a találatokat a rendszer, hogy a weblap fizikai elhelyezkedéséről adatokat gyűjt a motor, majd azokat összeveti a megadott feltételekkel. Amennyiben mind földrajzilag, mind a keresett információtartalmat tekintve megfelel egy weboldal, akkor az megjelenítésre kerül.

Azt egyelőre nem tudni, mikor kerülhet bevezetésre a szolgáltatás, és hogy ez mennyire lesz általánosítva, azaz mindenki hozzáférhet-e majd, vagy csak egy réteg számára teszi elérhetővé a Google. Azt azonban már korábban bejelentették, hogy az úgynevezett targetált keresések földrajzi vonatkozásában nagy ambíciókat dédelgetnek. Ez a reklámbevételek szempontjából is jótékonyan hatna a cég üzletmenetére, hiszen 2008-ra ezt a piacot már 1 milliárd dollárosra becsülik (igaz, ekkorra már 15 milliárd dolláros bevételt fog jelenteni a teljes keresőpiac).

Nem első és nem is egyedüli ezen a téren a Google, hiszen mint már fent is említettük, riválisa, az Overture már korábban nekilátott tesztelni saját helyi kereső szolgáltatását. Ez utóbbi cég egyébként már egy demót is kibocsátott, s tervei szerint még az idei év utolsó negyedében a nyilvánosság számára is elérhetővé teszi ezt a lehetőséget.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek