Connect with us

technokrata

Mégsem terheli kulturális járulék a mobilszolgáltatókat

Kütyük

Mégsem terheli kulturális járulék a mobilszolgáltatókat

A kormány nem terjeszt az Országgyűlés elé olyan javaslatot, amely kiterjesztené a kulturális járulékfizetők körét a mobilszolgáltatókra – közölte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.

A kulturális tárca azonban tárgyalásokat kezdeményez a vezetékes- és mobilszolgáltatókkal arról, hogy a jövőben milyen további szerepet vállalnak majd a kultúra finanszírozásban.

Az újságok és folyóiratok kiadása, reklámok, híradástechnikai cikkek, hanglemezek és építőipari beruházások után a gyártó és forgalmazó cégek 1993 óta fizetnek 1%-os kulturális járulékot éves árbevételük után (az 1993. évi XXIII. törvény alapján). A bevételekkel a Nemzeti Kulturális Alapprogram gazdálkodik, melynek szakkollégiumai döntenek arról, hogy a rendelkezésre álló pénzt hogyan osszák el a könyvtárak, múzeumok, színházak, művelődési házak között. Ebből a pénzből támogatják a könyv-kiadást, az egyes zenei, színházi vagy táncprodukciókat, az ő segítségük-kel jöhetnek létre a kiállítások és az új médiák segítségével létrejövő kultu-rális értékek is.

A kulturális tárca a tárgyalásoktól azt várja, hogy a gazdaság egyik húzó-ágazatának számító sikeres szolgáltató cégek további részt vállaljanak a kulturális élet felpezsdítésében. Bizonyított tény ugyanis, hogy egy olyan országba, ahol a kultúrába befektetnek, a gazdasági befektetők is szívesebben jönnek.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp