Connect with us

technokrata

Egyedi adótornyot avatott fel a Pannon GSM

Kütyük

Egyedi adótornyot avatott fel a Pannon GSM

Az ország első művészi tervezésű GSM adótornyát adta át a Pannon GSM szeptember 25-én Pest megyében, a 11-es főút mellett.

A 11. számú főút Pomáz mellett futó szakasza mellett egy merész építmény, a Pannon GSM legújabb adótornya áll. A közel 40 méter magas, gyűrűkkel tagolt tornyot éjjeli kivilágítás teszi még különlegesebbé.

A Pannon GSM még 1998 végén írta ki egymillió forint összdíjazású pályázatát műszaki egyetemi hallgatók részére, amelyben a sablonokkal szakító, társadalmi, esztétikai értékekkel is bíró antennatartó tornyok tervezésére kérték fel az indulókat. A Dr. Kollár Lajos ny. egyetemi tanár, az MTA tagja által vezetett zsűri egyhangúlag az akkor ötödéves építészmérnök hallgató, Kuty Tamás pályaművét ítélte a legjobbnak.

A terv megvalósíthatóságára vonatkozó tanulmányokat még abban az évben elvégezte a Pannon GSM, az ideális helyszín keresése azonban éveket vett igénybe. ˝Mindenképpen forgalmas helyszínt szerettünk volna, hogy minél többen láthassák ezt az egyedi építésű tornyot, a területnek ugyanakkor a funkcionális követelményeknek is meg kellett felelnie˝ – mondta el Sebestyén Péter, a Pannon GSM főmérnöke.

A Pannon GSM pomázi adótornya több szempontból is különleges. A mobil szolgáltató mintegy 630 ilyen építményéből ez az egyetlen kikötött szerkezetű: kábelek rögzítik és tartják. Európa-szerte rendkívül ritkák az ehhez hasonló, művészi igényességgel kivitelezett adótornyok. Ez nem véletlen, mert telepítésüknél általában a gazdaságosság az elsődleges szempont. A pomázi torony építési költsége a konvencionális megoldások többszöröse volt.

˝Olykor nem a pénz számít, hanem az, hogy, többet adjunk, elgondolkoztatót, értékeset teremtsünk˝ – foglalta össze a projekt filozófiáját Sebestyén Péter. ˝A Pannon GSM hagyományosan támogatja a kultúrát, a művészeteket, és ezzel a toronnyal, ha úgy tetszik, egy új esztétikai műfajt, és vele együtt az alkotói mecenatúra egy új válfaját teremtettük meg˝.

˝A tervezés során egy olyan, a szerkezetből adódó formát kerestem, mely a Pannon GSM számára jelképértékű. Egy-egy ilyen pályázat sikere kellő önbizalommal vértezheti fel a leendő mérnököket, segítve abban, hogy elképzeléseiket a pályájuk során végigvigyék˝ – mondta Kuty Tamás, a torony tervezője, okleveles építészmérnök.

Tények a toronyról:
Magasság: 38,5 méter
Legnagyobb kerület: 4,5 méter
Építész tervező: Kuty Tamás, okleveles építészmérnök
Szerkezettervező: MSc Mérnöki Tervező és Tanácsadó Kft.
Vezető tervező: Földi András és Cseh Sándor
Kivitelező: Ganz Acélszerkezet Rt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek