Connect with us

technokrata

Az Intel bejelentette első EDGE mobil chipjét

Kütyük

Az Intel bejelentette első EDGE mobil chipjét

Az Intel jelentette be az első, növelt adatsebességű GSM vezetéknélküli hálózatokat (EDGE) használó mobiltelefonokhoz kifejlesztett, egyetlen chipből álló processzor bevezetését.

Az EDGE olyan új technológia, amely a jelenlegi GSM/GPRS (2,5 G) hálózatoknál kétszer-háromszor gyorsabb adatküldésre és fogadásra képes, s így jobb minőségű multimédiás és egyéb szélessávú alkalmazásokat tesz lehetővé a mobiltelefon-használók számára.

Az Intel PXA800EF mobiltelefon processzor – a legújabb termék, amely az Intel korszerű ˝Vezetéknélküli Internet Egyetlen Chipben˝ technológiáját használja – a jelenlegi mobiltelefonok és kézi számítógépek alapvető egységeit egyetlen mikrochipben ötvözi, és korszerű tulajdonságokat, új adatátviteli lehetőségeket, hosszabb akkumulátor-élettartamot és még újszerűbb tervezést tesz lehetővé a széles körben használt mobiltelefonok világában.
Az EDGE-hez hasonló nagysebességű vezetéknélküli hálózatok azzal kecsegtetnek, hogy sikerül jelentős mértékben megnövelni a telefonkészülékben feldolgozásra kerülő adatmennyiséget, s így a hagyományos mobiltelefon nagy teljesítményű számítógépes alkalmazásra és kommunikációra egyaránt alkalmas ˝konvergens˝ eszközzé tehető. Az adathordozók a megnövelt adatsebességek kihasználására szolgáló új vezetéknélküli alkalmazásokat és szolgáltatásokat kínálnak, az új processzor pedig képes lesz majd megbirkózni a felhasználók számára kiváló minőségű élményt nyújtó konvergens eszközzel szembeni követelményekkel.

Az új mobiltelefon-processzor az Intel Személyes Internet-kliens Architektúrájának (Intel PCA) – az Intel a beszédhang-átvitelt és az Internet-hozzáférési lehetőségeket ötvöző vezetéknélküli kézi távközlési eszközök tervezésére vonatkozó fejlesztési tervének – alapvető alkotóeleme. Az Intel PXA800EF processzor is bizonyítja, hogy az Intel ˝Vezetéknélküli Internet Egyetlen Chipben˝ technológiája egyetlen szilícium-lapkán képes több mobilhálózat támogatására – fejtette ki Hans Geyer, az Intel alelnöke és PCA Részegység Csoportjának vezérigazgatója. Ez lehetővé teszi, hogy a telefongyártók egyetlen platformra épülő, nagy teljesítményű és kapcsolhatóságú telefonokat fejlesszenek ki a kezdeti GSM/GPRS-től a gyorsabb EDGE mobiltelefonokig.

Méretezhető, nagy teljesítményű kialakítás
Az Intel PXA800EF mobiltelefon-processzorhoz az Intel szintén az idén piacra dobott GSM/GPRS termékével, az Intel PXA800F mobiltelefon-processzoréval azonos chip-felépítést alkalmazták. Az EDGE hálózatok fokozottabb támogatása érdekében az Intel bizonyos módosításokat hajtott végre a szoftverben, és megnövelte Intel mikrojel architektúrája kommunikációs feldolgozási sebességét.

A telefongyártók az új chip felépítésének köszönhetően megnövelt teljesítmény és rugalmasság révén közös tervezésre épülő, sokféle alkalmazási lehetőséggel rendelkező termékcsaládokat fejleszthetnek ki. Az Intel PXA800F mobiltelefon-processzorral a telefonfejlesztők például a korábbi eszközöket 104 MHz, vagy a korszerűbb alkalmazások esetében akár 312 MHz számítógépes teljesítményűre is tervezhetik a GSM/GPRS hálózatokon. A gyorsabb EDGE hálózatokat használó korszerű telefonokhoz a telefonfejlesztők a hálózati sebesség és az alkalmazási teljesítmény egyidejű kihasználása érdekében az Intel PXA800EF mobiltelefon-processzorát használhatják az Intel XScale technológiát alkalmazó beépített 312 MHz processzorral.

A nagy teljesítményű, alacsony fogyasztású, 312 MHz frekvencián működő processzoron kívül az új mobiltelefon-processzor 4 megabyte kapacitású, Intel chipbe épített Flash memóriával, valamint 512 kilobyte SRAM-mal rendelkezik, amely a piacon egyedülálló alkalmazási teljesítményt tesz lehetővé. Az Intel PXA800EF mobiltelefon-processzor az Intel Mikrojel-architektúra (Intel Micro Signal Architecture) felhasználásával kifejlesztett 156 MHz-es jelprocesszort is tartalmaz, amelyben 512 KB Intel chipbe épített Flash memóriával, valamint 64 KB tárkapacitású SRAM-mal rendelkezik, s így egyetlen chipben a korszerű EDGE mobiltelefon-hálózatokhoz szükséges teljes rendszer megtalálható.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle