Connect with us

technokrata

Egyre több kritika a Verisign csúcsszintű domainkezelésének

Kütyük

Egyre több kritika a Verisign csúcsszintű domainkezelésének

A napokban a Verisign minden különösebb előjel nélkül egyszer csak úgy döntött, hogy a létező címekhez hozzá nem rendelt .com és .net TLD-ket a továbbiakban a szokásostól eltérően fogja kezelni. Ez hamar ellenérzést szült az Interneten.

Még hétfőn jelentette be a Verisign, hogy az elírt vagy nem létező webcímek kérelmeit a saját website-jára fogja átirányítani. A kaliforniai cég egyébként az USA kormányzatának bizalmát élvezve monopolhelyzetben van, mint a .com és a .net URL-ek fő adatbázis-kezelője.

A Verisign lépése persze megérhető: az online reklámpiac még mindig nincsen fénykorához mérhető állapotban, ha egy cég szeretne profitot termelni ebben a szegmensben, akkor nem árt valamilyen szokatlan dologgal kirukkolni. A sok, nem létező URL begépelése pedig bőven elegendő kattintást hoz a vállalat számára, aki értékesítheti a hirdetők felé ezt a felületet.

Igen ám, de a webes szoftvereket fejlesztők számára kavarodást jelent az új ˝megoldás˝. Néhány alapvető feltételt ugyanis mindenki általánosnak fogad el, amikor programot fejleszt: például a nem létező vagy elgépelt domainek kezelését. Ami eddig azonban természetes volt, az mostanra megváltozott, ezzel pedig jelentős akadályokat gördített például az antispam eljárások számára. Egy e-mailtől, ami spamnek minősülhetne, ám vizsgálatot igényel, a továbbiakban nem állapítható meg, hogy a küldője valóban létező személy-e. A spamszűrő szoftver ugyanis nem azt kapja vissza ellenőrzése eredményeként, hogy az adott oldal nem létezik, hanem a Verisign webhelyére jut el. Ezen felül akár a hálózati problémák kezelését is megnehezítheti az, hogy nem a ˝hagyományos˝ hibaüzenettel találkozik az internetező, hanem a Verisign oldalának megnyitásával próbálkoznak a root szerverek. A sor természetesen folytatható.

Hivatalosan persze a cég azzal indokolta döntését, hogy a változás révén a webezők számára teszi még teljesebbé az internetezés élményét. Egy nem létező vagy elgépelt URL esetén a Verisign bejelentkező oldala ugyanis egy úgynevezett Site Finder – azaz webhely kereső szolgáltatást nyújt.

Ez azonban a fent vázolt problémák miatt nem elégíti ki a hálózati adminisztrátorokat, akik nekiláttak kiküszöbölni a cég változtatása jelentette ˝problémát˝. Olyan technikák, tippek és konfigurációs megoldások cserélődnek egyre nagyobb számban a szakemberek között, melyek alkalmazásával úgy lehet beállítani a hálózati eszközöket (például a routereket), hogy azok automatikusan blokkolják a Verisign oldalát. Ezen változtatásoknak köszönhetően egyes helyeken ismét visszaköszön a korábban megszokott nem létező domain hibaüzenet.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák