Connect with us

technokrata

Láthatáron az akkumulátor helyett kockacukorral üzemelő mobilok

Kütyük

Láthatáron az akkumulátor helyett kockacukorral üzemelő mobilok

Egy tudományos kutatókból álló csoportnak sikerült kifejlesztenie egy olyan új eljárást, melynek segítségével akár parányi kockacukrokból is kinyerhető a mobiltelefonok működéséhez szükséges elektromos energia.

Az Egyesült Államokbeli Massachusetts Egyetemen dolgozó Derek Lovley professzor, és munkatársa, Swades Chaudhuri felfedezett egy olyan mikroorganizmust, mely a szénhidrogén oxidálásával hosszú időn keresztül stabil elektromos áram fejlesztésére képes. A rhodoferax ferrireducens nevezetű orgaznizmus a cukor elektromossággá történő metabolizálásával közvetlenül elektronokat szállít egy speciális elektródára.

“Az elmúlt időkben komoly érdeklődés mutatkozott a mikroba alapú, cukor alapanyagból elektromosságot termelő üzemanyagcellás kutatások iránt, azonban az eddigi kutatások nem jártak túl nagy sikerrel, ugyanis a rendelkezésre álló elektronoknak csak mintegy 10 százalékát tudták felhasználni. Ehhez képest mi már az elektronok 80 százalékát fel tudjuk használni, ráadásul eljárásunkhoz nem szükségesek olyan, a korábbi hasonló üzemanyagcellák esetében használatos anyagok, melyek károsak az emberi egészségre” – nyilatkozta Lovley professzor.

A professzor elmondta, hogy a víztartó üledékes kőzetből kinyert mikroorganizmusnak köszönhetően egyetlen kockacukorból akár annyi elektromos energia is kinyerhető, amennyi egy 60 W-os villanykörte tizenhét órás működtetéséhez elegendő, igaz a speciális üzemanyagcellán még számos fejlesztést végre kell hajtani ahhoz, hogy a közeljövőben megjelenhessen a kereskedelmi forgalomban.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle