Connect with us

technokrata

A zenecserélő szoftverek fejlesztői kiállnak ügyfelük mellett

Kütyük

A zenecserélő szoftverek fejlesztői kiállnak ügyfelük mellett

A peer to peer file-cserét biztosító fejlesztőcégek egyesülete, a P2P United bejelentette, hogy kifizeti a kétezer dolláros büntetést egy 12 éves kislány helyett.

Tegnap számoltunk be arról, hogy az Amerikai Lemezkiadók Szervezete, az RIAA egy tizenkét éves New York-i kislányt is megvádolt azzal, hogy jogsértő módon cserélt zenéket az Interneten. Brianna Lahara édesanyja azonban hajlott a megállapodásra, ezért beleegyezett, hogy ˝jóvátegye˝ a gyermeke által okozott ˝kárt˝ (bár az erősen kérdéses, hogy melyik kiadó és mennyi pénztől esett el azzal, hogy az egyébként önálló jövedelemmel nem rendelkező kislány letöltötte a dalokat), így vállalta az amerikai szervezet peren kívüli megegyezésének feltételeit, köztük a kétezer dolláros (közel félmillió forintos) ˝fájdalomdíj˝ kifizetését.

Sylvia Torres, Brianna édesanyja pár napja a következőképp nyilatkozott: ˝Megértettük, hogy a zenék megosztása illegális volt. Biztosíthatom a jogi képviselőket, hogy Brianna többé nem fogja ezt tenni.˝

A P2P United, amely a peer to peer ipar kereskedelmi csoportja (és olyan cégeket foglal magába, mint a Grokster, a StreamCast Networks, a Limeware stb.), bejelentette, hogy felkínálták Brianna Lahara-nak és édesanyjának a büntetés kiegyenlítését. Adam Eisgrau, a P2P United ügyvezető igazgatója kemény szavakkal illette az RIAA-t: ˝Nem nézzük el a szerzői jogok megsértését, de azért valakinek már határt kellene húznia. Meg kell akadályozni, hogy a multinacionális cégek, melyek jókora gazdasági és politikai támogatottsággal rendelkeznek, kemény kézzel léphessenek fel egy 12 éves kislány és a családja ellen.˝ Az igazgató ugyanakkor azt is közölte, hogy nem terveznek további ˝mentőakciókat˝.

Az RIAA az eljárását illető kritikák ellenére elégedett hangot ütött meg. Mitch Bainwol, a szervezet új ügyvezetője a következőképp nyilatkozott: ˝Amint ez az eset is illusztrálja, a szülőknek oda kell figyelniük, mit tesznek gyermekeik a számítógéppel˝. Ezen felül a kislánnyal (illetve az édesanyjával) való megállapodást kielégítőnek nevezte, szerinte ugyanis ez megfelelő üzenet volt a file-cserélők számára.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle