Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hangtovábbítás az Interneten – új szabvány segíti a terjedést

Kütyük

Hangtovábbítás az Interneten – új szabvány segíti a terjedést

A Voice over Internet Protocol, azaz VoIP a hagyományos telefonálásnak támaszt konkurenciát, alacsonyabb költségével és a benne rejlő lehetőségek szélesebb skálájával. Nemrég új szabványt ratifikáltak, ami hozzájárulhat a technológia még szélesebb körű elterjedéséhez.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségével kapcsolatban álló telekommunikációs csoport új szabványt rögzített a videokonferenciák VoIP használatával történő lebonyolításának egységesítése végett. Az International Telecommunication Union (ITU) H.350-es standardja pontosan meghatározza, hogyan tárolódnak illetve hogyan találhatók meg a videocímek, telefonszámok a hálózaton, közölte Tyler Johnson, a szabványt szerkesztő elemző.

A VoIP lassú terjedésének egyik oka pont a szabványosítás hiányában keresendő. A gyártóknak ugyanis minden egyes megoldásra külön fel kellett készíteniük termékeiket, különben az eszközök használhatatlanok lennének a különböző normákat alkalmazó cégek között. Ez a többlettervezés egyben többletkiadással is jár, ami azonnal érződik a készülékek árain; a szabványosítás azonban megtörheti ezt az akadályozó tényezőt.

Maga az ITU egyébként már másfél százados múltra tekinthet vissza: 1865-ben azért alapították meg, hogy a különböző nemzetek közötti telegráf hálózatokat egységesítsék. Ennek sikeressége után látszott, hogy a szervezet munkájára továbbra is szükség van, így az ITU az évek során jó kapcsolatot alakított ki a kormányzatokkal és a magánszektorral egyaránt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés