Connect with us

technokrata

Amnesztia a zenemásolóknak

Kütyük

Amnesztia a zenemásolóknak

Az Amerikai lemezkiadók szövetsége amnesztiát hirdetett mindazoknak, akik eddig illegálisan szerezték be zenéiket az Internetről.

A Recording Industry Association of America (RIAA) kiterjesztette amnesztiaprogramját az internetezők széles spektrumára. Ezek szerint mindazok, akiket még nem idézett be a szervezet, ˝kegyelemben˝ részesülhetnek (azaz elkerülhetik az esetleges jogi eljárásokat), ha letörlik az összes, illegálisan megszerzett állományt, megsemmisítik az ezekről készített fizikai másolatokat (DVD-k, CD-k), és ígéretet tesznek, hogy a továbbiakban tartózkodnak a jogsértő magatartástól. Ez utóbbi nyilatkozatot írásban kell eljuttatni az RIAA számára.

Már több mint ezer idézést küldött szét a szervezet illegális file-csere ügyében. Erre azután nyílt lehetősége a szövetségnek, hogy egy bírósági ítélet kimondta: a file-cserélő eszközök nem büntethetők, de az azokat törvénysértő módon alkalmazók már igen. Az RIAA a nagy halakkal indított, s az amerikai Internet-szolgáltatóktól követelte az általa célpontba vett személyek adatait. A fenti amnesztia éppen a példastatuálás (vagy elrettentés, ha így jobban tetszik) miatt nem vonatkozik azokra, akik eddig hasznot húztak az illegálisan beszerzett dalokból.

Az azonban erősen kétséges, hogy hányan fogják igénybe venni az RIAA által felkínált ˝lehetőséget˝. A magánszféra védelmét kényesen féltő USA-ban ugyanis valószínűleg nem sok embert lehet találni, aki önként lemond gyűjteményéről, s mindezt még tetézi azzal is, hogy adatait megadja a lemezkiadók szövetségének.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle