Connect with us

technokrata

Zeneletöltési szolgáltatást indít a Sony is

Kütyük

Zeneletöltési szolgáltatást indít a Sony is

A távol-keleti médiamogul azt tervezi, hogy saját digitális zeneletöltési szolgáltatást bocsát újtára.

A Sony egyik vezetője, Howerd Stringer jelentette be egy párizsi eseményen, hogy a nemzetközi konszern úgy döntött, jövőre fizetős zeneletöltési szolgáltatást indít. Ezt két tényező megvizsgálása után határozták el: az Apple iTunes zeneboltjának sikeressége és az illegális file-cserélő szolgáltatások visszaszorítása elleni küzdelem egyaránt a fenti döntés mellett szólt, tájékoztatta a nyilvánosságot Stringer.

Ugyan részletekbe menően nem tárta fel a tervezett szolgáltatás működését, annyit azért elmondott a Sony igazgatója, hogy a vállalat szórakoztatóelektronikai termékeivel és a másolásvédelmi technológiákkal szoros kapcsolatban lesz a zeneáruház. Ez körülbelül annyit jelenthet, hogy valószínűleg az Apple iPodjához hasonlóan a Sony hordozható termékeire is letölthetők lesznek az egyes dalok. Ez az árukapcsolás egyébként dupla haszon lenne a Sony-nak, hiszen nemcsak az általa kiadott zenék után jutna bevételhez (amit a felhasználók egy része meg fog vásárolni, ahelyett, hogy illegálisan töltené le például a Kazaa-ról), hanem a szórakoztatóelektronikai cikkek tekintetében is felpörgetné az értékesítéseket.

Ez már csak azért is ráférne a Sony-ra, mert eddig – főként másolásvédelmi technológiája miatt – nem jeleskedett az ilyen igényeket kielégítő eszközök eladásában. A cég által alkalmazott védelem ugyanis a vásárlók nagy részét elriasztotta, ezzel jelentős bevételkiesést okozva a vállalatnak. Persze messzemenő következtetéseket a jelenleg rendelkezésre álló információkból nem lehet levonni, elképzelhető, hogy ha a Sony nem változtat rugalmatlan álláspontján, akkor az általa indítani tervezett szolgáltatás sem hozza meg a várt eredményt.

Pontos dátum egyelőre nem áll rendelkezésre a fizetős zeneletöltés indulásáról, mindössze annyit lehet tudni, hogy 2004 tavaszán bocsátja útjára Európában és az Amerikai Egyesült Államokban a cég a lehetőséget. Japán számára (szokás szerint) ennél valamivel korábban lesz elérhető a szolgáltatás.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle