Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eladhatók-e a megvásárolt dalok?

Kütyük

Eladhatók-e a megvásárolt dalok?

Egy merőben új helyzet áll fenn az USA-ban, a fizetős zeneletöltési szolgáltatások térnyerését követően: lehet-e értékesíteni a korábban megvásárolt és letöltött dal(oka)t akkor is, ha azok nem CD-n, csak elektronikus formában léteznek?

Egy CD megvásárlása esetén az újra eladható, hiszen nem egy olyan bolt létezik még Magyarországon is, amely hanghordozók adás-vételével foglalkozik. Az Amerikai Egyesült Államokban ugyanez online is megtehető, hiszen ha egy váza (vagy mint ahogy korábban írtuk, egy skót sziget) is eladható az aukciós portálokon, akkor ott a megunt CD-ktől is meg lehet szabadulni (természetesen csak akkor, ha akad rá vevő). Mi a helyzet viszont a szintén megvásárolt, ám ˝kézzelfogható˝, fizikai valóságában nem létező dalokkal, amiket a felhasználó például az Apple zeneboltjában fizetett ki?

Erre keresi a választ George Hotelling, aki úgy döntött, hogy az eBay-en deríti ki, mi az igazság. Az iTunes zeneboltban vásárolta meg Frankie Smiths – Double Dutch Bus számának egy újrafeldolgozását, 99 centért (ennyibe kerül ugyanis egy darab dal az Apple online áruházában). Szinte hihetetlen, mennyi őrült van az Interneten: a zeneszám ára szerda estére többezer dolláros magasságokba emelkedett.

Csütörtökön azonban az eBay üzemeltetői úgy döntöttek, hogy törlik a tételt aukcióik listájából, s ezt a lépést saját szabályaik megsértésével indokolták (az eBay nem teszi lehetővé digitális tartalom eladását, amelynek értékesítése akár a szerzői jogok kikerülésével is járhat). Hotelling mindössze azért nehezményezte az eljárást, mert így nem derült ki, törvényileg lehetséges-e a megvásárolt dalok eladása, vagy sem. Az Apple (eddig) nem nyilatkozott az ügyben.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés