Connect with us

technokrata

Eladhatók-e a megvásárolt dalok?

Kütyük

Eladhatók-e a megvásárolt dalok?

Egy merőben új helyzet áll fenn az USA-ban, a fizetős zeneletöltési szolgáltatások térnyerését követően: lehet-e értékesíteni a korábban megvásárolt és letöltött dal(oka)t akkor is, ha azok nem CD-n, csak elektronikus formában léteznek?

Egy CD megvásárlása esetén az újra eladható, hiszen nem egy olyan bolt létezik még Magyarországon is, amely hanghordozók adás-vételével foglalkozik. Az Amerikai Egyesült Államokban ugyanez online is megtehető, hiszen ha egy váza (vagy mint ahogy korábban írtuk, egy skót sziget) is eladható az aukciós portálokon, akkor ott a megunt CD-ktől is meg lehet szabadulni (természetesen csak akkor, ha akad rá vevő). Mi a helyzet viszont a szintén megvásárolt, ám ˝kézzelfogható˝, fizikai valóságában nem létező dalokkal, amiket a felhasználó például az Apple zeneboltjában fizetett ki?

Erre keresi a választ George Hotelling, aki úgy döntött, hogy az eBay-en deríti ki, mi az igazság. Az iTunes zeneboltban vásárolta meg Frankie Smiths – Double Dutch Bus számának egy újrafeldolgozását, 99 centért (ennyibe kerül ugyanis egy darab dal az Apple online áruházában). Szinte hihetetlen, mennyi őrült van az Interneten: a zeneszám ára szerda estére többezer dolláros magasságokba emelkedett.

Csütörtökön azonban az eBay üzemeltetői úgy döntöttek, hogy törlik a tételt aukcióik listájából, s ezt a lépést saját szabályaik megsértésével indokolták (az eBay nem teszi lehetővé digitális tartalom eladását, amelynek értékesítése akár a szerzői jogok kikerülésével is járhat). Hotelling mindössze azért nehezményezte az eljárást, mert így nem derült ki, törvényileg lehetséges-e a megvásárolt dalok eladása, vagy sem. Az Apple (eddig) nem nyilatkozott az ügyben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák