Connect with us

technokrata

Spam: az Axelero hamarosan szűrni fog

Kütyük

Spam: az Axelero hamarosan szűrni fog

Szeptember közepétől az Axelero Internet szűrni fogja a kéretlen e-maileket.

Nem ez az első szűrés, amit alkalmazni fognak a cégnél: az Axelero már a nyár közepén bevezette a vírusvédelmet hálózatára; ennek használatával még a szolgáltatónál ki lehet szűrni a fertőzött e-maileket. Hasonló megoldást hoznak most létre a kéretlen levelek tekintetében is, így az Internet-szolgáltató előfizetői hamarosan kevesebb spammel fognak majd találkozni napi internetezésük alatt. A nem e-mail alapú támadásokkal szemben azonban továbbra is ajánlatos a felhasználóknak komolyan védekezni.

Az Axelero a vírus- és spamvédelemre körülbelül 20 millió forintot költött, ez az éves informatikai beruházási keretének hozzávetőleg 10 százaléka. A szűrések üzemeltetési költsége éves szinten körülbelül ugyanekkora kiadást jelent.

Ihász Sándor, a társaság vírusvédelemmel foglalkozó szakembere közölte: egy-egy vírustámadás idején 25-30 százalékkal megnő az Axelero levélforgalma, s az ügyfélszolgálat is 20 százalékkal több megkeresést regisztrál a nyugalmasabb napokhoz képest. Ihász elmondta, hogy az elektronikus levelek fele általában kéretlen e-mail, amikor azonban megjelenik egy új vírus a Világhálón, akkor 70 százalékot is elér a levélszemét aránya.

Az Axelero – csakúgy, mint minden más Internet-szolgáltató – a levélszemetet matematikai algoritmus alapján szűri ki, így például vizsgálják a küldőt, a címzettet, az e-mail tárgyát, a szöveget, s a mondatokban előforduló különböző minták gyakoriságát. Az Axelero azt a levelet, amelynek több mint 32 címzettje van, már levélszemétnek minősíti. A spam elleni harc érdekében az Axelero módosította az általános szerződési feltételeket is, így a nem teljesen jóhiszemű ügyfeleket, például a levélszemetet küldőket kiszűrheti.

Az Axelero ügyfélköre jelentős: a társaságnak augusztus végén 184 ezer fizetős ügyfele volt (ezzel körülbelül 45 százalékos piaci részesedést ért el). A társaságnak az elmúlt hónap végén 132 ezer modemes ügyfele volt, míg a szélessávú előfizetők száma meghaladta a 48 ezret. Az Axelero több mint 6.700 kábeles és mintegy 1000 bérelt vonalas ügyfélkörrel rendelkezett.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek