Connect with us

technokrata

Letartóztatás több mint 3000 megtévesztő domain regisztrálása miatt

Kütyük

Letartóztatás több mint 3000 megtévesztő domain regisztrálása miatt

Egy férfit azért tartóztattak le, mert több mint 3000 megtévesztő domaint regisztrált be, s így gyanútlan internetezők százezreit (köztük gyerekeket) verte át.

Még márciusban írtunk arról az Egyesült Államokbeli törvénytervezetről, melyben a jogalkotók szigorúbb elbánást szerettek volna a félrevezető domainnevek beregisztrálói számára. Nos, azóta a tervezet beépült Truth in Domain Names Act néven az amerikai jogrendbe, s ennek alapján elítélték az első személyt is.

Az USA-ban ugyanis letartóztatták John Zuccarinit, akit legalább háromezer megtévesztő domain beregisztrálásával vádolnak. A férfi évek alatt regisztrálta be számos, megtévesztő domainjét – például a disneyland.com-ot. A szövetségi nyomozótisztek még szerdán helyezték hűvösre Zuccarinit, akinek ténykedése nyomán például számos gyermek jutott (akarata ellenére) pornográf tartalmú oldalakra. A jelenleg előzetes letartóztatásban levő férfi az ügyes regisztrációkkal elérte, hogy olyanok is megnézzék a webhelyeket, akiket pedig az ott levő tartalom egyáltalán nem érdekelt. Az oldalakat aztán értékesítette, s a vásárlóktól évi egymillió dolláros díjat kapott a látogatók odacsábításáért.

Rosszindulatú praktikák

Igen piszkos trükköknek is áldozatává váltak azok az internetezők, akik felkeresték ezen oldalakat. Például az úgynevezett mouse trappingnek (egércsapda), aminek alkalmazásával a website-ot üzemeltetők elérték, hogy a felhasználó a böngésző close, azaz lezárás gombjára kattintva nem szabadulhatott a nem kívánt tartalomtól: a browser becsukása helyett további oldalak nyíltak meg a szerencsétlen webező előtt. Kihasználták a gyerekek által gyakran elkövetett hibákat is, ezzel fokozva a megjelentetett hirdetések után befolyó profit nagyságát.

Nem ez az első eset egyébként, hogy Zuccarini bíróság elé került: tavaly és tavalyelőtt is meggyűlt már a baja a hatóságokkal. 2001-ben még 1,8 millió dolláros kártérítésre is kötelezték. Idén ˝csak˝ 250 ezer dollárja bánja az ügyet, ám ezúttal az új törvény miatt akár négy évre börtönbe is kerülhet.

A törvény gyengesége

Ennek lehetősége azonban felveti a szabad szóláshoz való jog védelmének hiányát, hiszen valakit csak azért megbüntetni, mert sajátosan választotta meg az általa regisztrálni kívánt domainneveket, igencsak aggályosnak nevezhető a demokráciájáról híres USA-ban. Több, az Internettel kapcsolatos témákban szakértőnek számító jogász is úgy vélte, hogy habár Zuccarini ténykedésének a Világhálóról való eltüntetéséért senki sem fog bánkódni, a Truth in Domain Names Act felvet bizonyos szabadságjogi kérdéseket is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek