Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége a CD-s korszaknak (?)

Kütyük

Vége a CD-s korszaknak (?)

Elemzők jóslása szerint a CD-eladások esésének üteme az elkövetkező években gyorsulni fog; s hasonló trendeket jövendölnek a filmes DVD-k terén is.

A Forrester Research kutatása szerint az amerikaiak 20 százaléka már ma is Internetről szerzi be a hallgatnivalót; ezen emberek fele pedig már kevesebb CD-t vesz, mint pár évvel korábban. A Forrester jövendölése szerint 2008-ra már az eladott dalok egyharmada a letöltések révén kerül értékesítésre, ezzel együtt pedig az 1999-es csúcsidőszakhoz képest 30 százalékkal fog visszaesni a CD-k iránti kereslet. Hasonló trend figyelhető majd meg a DVD-k tekintetében is, még ha nem is ekkora ütemben: az internetes videoletöltések 2005-re már 1,4 milliárd dolláros piacot fognak jelenteni, s a DVD-k és VHS kazetták értékesítéséből származó bevétel körülbelül 8 százalékkal fog esni.

A tanulmány szerint a következő kilenc hónap alatt legalább tíz, windowsos zeneletöltő szolgáltatás fog felbukkanni, mintegy alternatívát kínálva az illegális file-cserének. Az elemzők szerint ezek közül a legnépszerűbbek az Apple iTunes (windowsos) zeneboltja és a Musicmatch lesznek 2004-re. Ekkorra az ebből a piacból származó bevétel már meg fogja haladni a 270 millió dollárt.

˝A fizikai médiáról való váltás meg fogja állítani a zeneipar bevételeinek megcsappanását és új bevételeket fog jelenteni a filmforgalmazással foglalkozó cégek számára, de egyben csapást is jelent a videotékákra.˝ – mondta Josh Bernodd, a Forrester egyik elemzője.

A kutatócég szerint a zenekiadással foglalkozó cégek és stúdiók számára elkerülhetetlen lesz az online értékesítésben való részvétel. A felhasználók, akik egyre kevésbé hajlandók kifizetni a magas CD és DVD árakat, olyan vásárlási lehetőségeket keresnek, amik sokkal rugalmasabban alkalmazkodnak igényeikhez. ˝A szélessávú Internet-hozzáférések és az olcsó, nagykapacitású tárolóeszközök terjedésével az egyének számára könnyűvé válik a digitális szórakoztató tartalom otthoni kezelése.˝ – mutatott rá Bernoff.

Ráadásul kiderült az is, hogy három file-cserélő fiatal közül kettő felhagyna ezirányú tevékenységével, ha a várható büntetés (börtön van pénzbírság) komoly kockázatot jelentene.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés