Connect with us

Hirdetés

technokrata

Befenyítették a Google-t

Kütyük

Befenyítették a Google-t

A Kazaa-t fejlesztő Sharman Networks kérdőre vonta az internetes keresőt üzemeltető céget, amiért az több olyan weblapot is beindexelt, ahonnan a Kazaa átdolgozott változata volt letölthető. A jogi lépésekkel megfenyegetett amerikai cég inkább eltávolította a linkeket.

A Sharman Networks, a Kazaa tulajdonosa azt rótta fel a Google-nak, hogy nyolc olyan oldalt is beindexelt, amely a cég ˝exkluzív jogait˝ sérti azzal, hogy a Kazaa Lite letöltését kínálja. Ez utóbbi ugyanis úgy kínál hozzáférést a Sharman felhasználói adatbázisához (közvetve tehát a letöltésekhez), hogy abból a Kazaa tulajdonosának semmilyen haszna nem származik. Ismeretes, hogy a file-cserélő szoftver eredeti változata reklámokkal és spyware programokkal van teli, így generálván bevételt a kiadónak – míg a Lite változatban nem találkozik a felhasználó ezekkel a kényelmetlenségekkel.

Nem csoda, hogy most lépett az ügyben a Sharman Networks, hiszen a Kazaa könnyített verziója már gyakorlatilag azóta létezik, amióta az eredeti szoftver – ám a kiadó nemrég bejelentette ez utóbbi fizetős változatát (Kazaa plus). Ebben az összes reklám és egyéb zavaró tényező eltávolításra került, ám 30 dollárért lehet csak beszerezni. Értelemszerűen ezen piac fejlődésének útjában áll a Kazaa Lite, ami ugyanezt nyújtja, ingyenesen.

A Sharman Networks az amerikai Digital Millennium Copyright Actra hivatkozva szólította fel a Google-t a kérdéses linkek eltávolítására, amit az meg is tett (ennek esett áldozatul a Kazaalite.tk, a Doa2.host.sk, a K-lite.tk és a Kazaa-lite.tk cím is). Igaz, a keresőbe a kazaa szót beírva továbbra is előbukkan az ingyenes Lite változatra vezető link: a cikk írásának pillanatában a hatodik találat a www.kazaalitekpp.com URL-re mutat. A Sharman Networks szélmalomharcot folytat ˝riválisa˝ ellen.

A helyzet komikusságát az adja, hogy a Kazaa hálózatán folyik a mai világ egyik legnagyobb jogsértése, hiszen az itt ˝gazdát cserélt˝ állományok jogdíjai után többnyire senki sem fizet. Ez ellen a Sharman Networks természetesen semmit sem tesz, ám ha a cég pénztárcájára megy ki a játék, akkor azonnal van reakció…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés