Connect with us

technokrata

A jogvédők újabb húzása a file-cserélők ellen

Kütyük

A jogvédők újabb húzása a file-cserélők ellen

Az RIAA úgy véli, hogy az MP3 állományok származásának beazonosításával könnyen kideríthető, ki másolt magának illegálisan zené(ke)t.

Már-már detektívregénybe illő módon próbálkoznak az amerikai jogvédő szervezetnél, a Recording Industry Association of America-nál minden, célkeresztjükbe került internetezőre ráhúzni a vizes lepedőt. Nemrég egy brooklyni hölgy került peres eljárásba az RIAA révén; ez utóbbi ugyanis azzal vádolja, hogy közel ezer darab, illegálisan eltárolt dalt osztott meg az Interneten, mások számára letölthető formában. A védelem azzal hárította el a támadást, hogy a hölgy otthoni számítógépén levő zeneszámok az általa legálisan megvásárolt korongokról származnak.

Az üggyel kapcsolatos dokumentumok átvizsgálásával fény derült arra, hogy az RIAA átnézte a hölgy merevlemezén tárolt állományokat, és az úgynevezett digitális ujjlenyomatok (hash) révén egészen a Napster file-cserélő szolgáltatásig sikerült visszajutniuk. A szervezet jogi képviselője azt állítja, hogy mások által létrehozott dalokat tárolt a brooklyni nő számítógépén.

Ezt több elmélettel is alátámasztották. Egyrészt a hash révén azonosítani lehet az MP3 állományokat. Az ezen kódokat előállító algoritmusoknak köszönhetően gyakorlatilag szinte lehetetlen, hogy két (akár ugyanannak a CD-nek ugyanarról a daláról készített) MP3 állomány hash-kódja megegyezzen – kivéve, ha azt másolták. Másrésztt az ID3 tagek is árulkodhatnak arról, hogy ki készítette az eredeti MP3 file-t, ezt is bevetették az RIAA jogászai.

Ha valóban letöltötte…

Tegyük fel, hogy a hölgy valóban az Internetről töltötte le a dalokat. Amennyiben ezen dalokhoz otthon megvoltak azok eredeti CD-i, akkor nem lehet mivel megbüntetni az amerikai nőt, hiszen végeredményét tekintve sok különbség nincsen egy (már legálisan birtokába jutott) kompaktlemezről való grabelés és az Internetről való dalletöltés között. Ráadásul még azt sem lehet bizonyítani, hogy nem az ő általa létrehozott file-ok terjednek a Világhálón, hiszen mindössze az állítható nagy biztossággal, hogy az Interneten található állományok egy része megegyezik a hölgy PC-jén találtakkal.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek