Connect with us

technokrata

Megháromszorozódik az otthoni filmkölcsönzés 2007-re

Kütyük

Megháromszorozódik az otthoni filmkölcsönzés 2007-re

Világszerte 15 milliónyian lesznek azok, akik igénybe fogják venni a teljesen digitális videózás jelentette kényelmet.

A video on demand, azaz a VOD egy olyan szolgáltatás, melyet a kábeltévés cégek nyújtanak előfizetőiknek. Ennek segítségével ez utóbbiak filmeket rendelhetnek meg, a nap bármely szakában. Ezt követően ezeket a filmeket úgy lehet megtekinteni, mintha videokazettán vagy DVD-n kikölcsönözte volna a felhasználó valamelyik tékából (előre, hátra lehet léptetni a jelenetek között és le is lehet állítani a lejátszást). A különbség mindössze annyi, hogy a kiválasztás, a megrendelés és a fizetés is sokkal kényelmesebb, mintha el kellene menni egy kölcsönzőig.

A terjedés egyik legnagyobb kerékkötője az analóg technológiában keresendő: a VOD ugyanis csak digitális műsorszórás esetén vehető igénybe. Ennek értelmében szükség van a hálózat teljesen digitálissá alakítására is, ami befektetést igényel – ráadásul a leendő felhasználók gyakran ódzkodnak fizetni az átállásért. Márpedig a kábelszolgáltatóknak nagy érdekük fűződhet a VOD minél népszerűbbé tételéhez, hiszen ezzel megkaparinthatják a videotékák hatalmas piacának egy nagy szeletét. A legnagyobb kihívást mégsem az anyagi befektetés, hanem a háztartásokban már meglevő eszközök, a VCR-ek és DVD-lejátszók konkurenciája jelenti. Emellett az olyan digitális videofelvevők, mint például a TiVo, is gátat szabhatnak a folyamat felgyorsulásának.

Egy tanulmány szerint jelenleg a világ összes kábeltévé-előfizetője közül mintegy 5 millió képes elérni a VOD szolgáltatást – ám ez 2007-re már 15 millióra fog növekedni. Ez természetesen egyénekre lebontva sokkal nagyobb tömegeket ér el, hiszen egy előfizetéshez rendszerint egy család tartozik, ami legalább két-három tagból áll.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek