Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megháromszorozódik az otthoni filmkölcsönzés 2007-re

Kütyük

Megháromszorozódik az otthoni filmkölcsönzés 2007-re

Világszerte 15 milliónyian lesznek azok, akik igénybe fogják venni a teljesen digitális videózás jelentette kényelmet.

A video on demand, azaz a VOD egy olyan szolgáltatás, melyet a kábeltévés cégek nyújtanak előfizetőiknek. Ennek segítségével ez utóbbiak filmeket rendelhetnek meg, a nap bármely szakában. Ezt követően ezeket a filmeket úgy lehet megtekinteni, mintha videokazettán vagy DVD-n kikölcsönözte volna a felhasználó valamelyik tékából (előre, hátra lehet léptetni a jelenetek között és le is lehet állítani a lejátszást). A különbség mindössze annyi, hogy a kiválasztás, a megrendelés és a fizetés is sokkal kényelmesebb, mintha el kellene menni egy kölcsönzőig.

A terjedés egyik legnagyobb kerékkötője az analóg technológiában keresendő: a VOD ugyanis csak digitális műsorszórás esetén vehető igénybe. Ennek értelmében szükség van a hálózat teljesen digitálissá alakítására is, ami befektetést igényel – ráadásul a leendő felhasználók gyakran ódzkodnak fizetni az átállásért. Márpedig a kábelszolgáltatóknak nagy érdekük fűződhet a VOD minél népszerűbbé tételéhez, hiszen ezzel megkaparinthatják a videotékák hatalmas piacának egy nagy szeletét. A legnagyobb kihívást mégsem az anyagi befektetés, hanem a háztartásokban már meglevő eszközök, a VCR-ek és DVD-lejátszók konkurenciája jelenti. Emellett az olyan digitális videofelvevők, mint például a TiVo, is gátat szabhatnak a folyamat felgyorsulásának.

Egy tanulmány szerint jelenleg a világ összes kábeltévé-előfizetője közül mintegy 5 millió képes elérni a VOD szolgáltatást – ám ez 2007-re már 15 millióra fog növekedni. Ez természetesen egyénekre lebontva sokkal nagyobb tömegeket ér el, hiszen egy előfizetéshez rendszerint egy család tartozik, ami legalább két-három tagból áll.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés