Connect with us

technokrata

Új portált kapott a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

Kütyük

Új portált kapott a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

Augusztustól 19-től, azaz mától már nyilvánosan is elérhető a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium új, integrált Intra- és Internetes portálja.

Az új portál egyéves munka eredménye, a koncepció megalkotása tavaly augusztusban, a műszaki fejlesztés tavaly novemberben indult. Az új GKM portál kiépítésére a minisztérium meghívásos pályázatot írt ki. Az ajánlatkérő lapot az „Internet és Intranet tartalomkezelő rendszer” kiépítése esetében 5 cég, a „grafikai tervezés” esetében 6 cég kapta meg.

A portál mögött egy olyan szerkesztőségi rendszer üzemel, ami egyben a GKM új szervezeti memóriájaként fog funkcionálni, és fokozatosan bele kerül minden nem minősített végleges szöveges tartalom és adat. Ez a szerkesztőségi rendszer egyszerre szolgálja a nyilvánosságot és a belső munkavégzést támogató Intranetet is.

A portál egyre inkább tükrözi a GKM szolgáltató minisztériumi filozófiáját, és egyszerre kínál sokkal több ingyenes szolgáltatást a sajtó munkatársainak, a vállalkozásoknak, az állampolgároknak, a kutatóknak is. A portál műszaki keretrendszere rugalmas, és jelentős továbbfejlesztés nélkül többletszolgáltatások nyújtására képes.

A rendszerbe először azokat az információkat helyezik el, amelyek elhagyják a Minisztérium épületét. Ilyenek most a végleges nyilvános anyagok, a minisztérium által előkészített jogszabályok; amelyek hamarosan kiegészülnek a parlamentben adott válaszokkal, az épülő ügyfélszolgálatunk tájékoztatási munkájának eredményeivel és a partnerségi kapcsolatok építése során megosztott információkkal.

A portálon most látható tartalmak nyilvánossá tételében körülbelül tíz köztisztviselő működött közre, a számuk többszörösére fog nőni, és minden szervezeti egységben legalább egy fő feladata lesz a GKM információs kincsének nyilvánosságra hozatala. A portálon jelenleg több mint 6 ezer gépelt oldalnyi szöveges tartalom érhető el, év végéig ez meg fogja közelíteni a 10 ezer oldalt.

A portál átalakítása során új design és menüszerkezet került bevezetésre, mely a korábbinál strukturáltabb, jobban használható, a minisztérium működését, feladatait jobban tükröző felületet jelent. A racionálisabb menüstruktúra kialakításán túl a könnyebb tájékozódást segítik elő a több terület anyagait összefogó „gyűjtő menüpontok” (például jogszabályok, EU- integráció, pályázatok). Ezekben a menüpontokban a határozott céllal érkező látogató – a tematikus bontáson túl – összegyűjtve is megtalálja az ilyen jellegű anyagokat. Szintén az egyszerűbb eligazodást teszi lehetővé a korábbinál fejlettebb kereső: az új rendszer lehetővé teszi az és/vagy funkciók alkalmazását, illetve a dokumentum típusok (cikkek, jogszabályok, pályázatok stb.) szerinti szűkítést is.

Folyamatban levő fejlesztések

További kényelmi szolgáltatást jelentenek majd a szeptembertől üzembe helyezett szolgáltatások. Jelentősen megkönnyíti a terjedelmesebb adathalmazokban, táblázatokban való eligazodást az új kereső-strukturáló modul. Az új szolgáltatás lehetővé teszi, hogy egy adathalmazból (például a pályázat nyerteseit tartalmazó táblázat) egy ismérv (például a pályázó neve) keresőmezőbe történő beírásával csak a vonatkozó információk jelenjenek meg (például az elért támogatás), elkerülve ezzel a táblázatok letöltésével és az abban való kereséssel járó fáradtságot.

Az új modul lehetővé teszi emellett a felhelyezett adatok egyéni igény szerinti megjelenítését is (előállítható lesz például egy olyan táblázat, melyben csak az adott településről származó, vagy a megadott limitek közötti támogatást elért pályázatok találhatók). Szintén szeptembertől lesz elérhető a minisztérium hírlevél szolgáltatása: a honlapon regisztrált látogatók rendszeres időközönként elektronikus levélben értesítést kapnak a minisztérium híreiről, eseményeiről, a frissült dokumentumokról.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek