Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mivel töltjük le zenéinket, filmjeinket az Internetről?

Kütyük

Mivel töltjük le zenéinket, filmjeinket az Internetről?

Két nagy, szoftverek letöltésével (is) foglalkozó portál alapján pontos számadatok állnak rendelkezésre arról, hogy a nagyvilágban hányan használják a file-letöltő szoftvereket.

A file-csere világszerte gondot okoz a kiadóknak, ráadásul egy felmérés szerint az Egyesült Államok területén file-okat cserélők 67 százalékának, tehát a teljes peer to peer közösség picivel több mint kétharmadának nincsenek álmatlan éjszakái a szerzői jogok megsértése miatt. Ez a szám 2000-ben még 61 százalékos volt, így az elmúlt három évben egyértelműen növekvő tendenciát jelent a jogsértések számát tekintve.

Ez ellen az RIAA igyekszik keményen fellépni – egy bírósági határozat értelmében a file-cserélő egyéneket jogi eljárások alá lehet vonni, amit a szervezet ki is használ. Az RIAA a múlt hónapban több mint 900 idézést küldött szerte az USA-ban székelő Internet-szolgáltatóknak a célból, hogy az ISP-k adják ki az IP-cím alapján beazonosított felhasználók személyes adatait – ezen internetezők ugyanis illegálisan kínáltak letöltésre zenei tartalmakat olyan file-cserélő hálózatokon, mint például a Kazaa vagy a Grokster.

Arról azonban, hogy mekkora felhasználói adatbázissal rendelkezik a file-cserélők népes tábora, konkrétumokat eddig nem nagyon jelentettünk meg. Elhangzottak ugyan több milliós becslések, de a Download.com és a SourceForge jóvoltából most egy sokkal kézzelfoghatóbb adat áll rendelkezésre. E két portál múltheti statisztikáját figyelembe véve mindenki képet alkothat a file-csere mértékéről. Lássuk a számokat!

Hatodik lett a Limeware, melyet 66.724-szer töltöttek le a Download.com oldaláról. Ötödik helyen a BitTorrent végzett, amit a SourceForge-ról 114.101-en mentettek le merevlemezükre. Ugyaninnen a múlt héten 160.565-en szerezték be az eMule/eDonkey klienst. A Download.com adatai alapján a Morpheus a harmadik helyet érte el 179.347 letöltéssel, míg a második az iMesh lett a maga 392.703-as letöltési számával. A Kazaa-t azonban trónjáról letaszítani nem lehet: a múlt héten csak a Download.com website-ról 2.644.777-en indítottak a kliensre vonatkozó letöltést.

A fenti adatokból megbecsülhető, hogy legalább 3 millió ember csatlakozott az online file-csere közösséghez – csak az elmúlt héten! A kiadók aggodalma érhető…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés