Connect with us

technokrata

Mesterporta: portál a kézművesség oltárán

Kütyük

Mesterporta: portál a kézművesség oltárán

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Széchenyi-terv keretében elnyert pályázat alapján, a Gazdasági Minisztérium támogatásával kezdett hozzá a Mesterporta.hu internetes portál létrehozásához.

A portál létrehozása 2002-ben kezdődött, a magyar kézművesek adatbázis felépítésével, anyag- és adatgyűjtéssel. Ennek eredményeképpen minden tagszervezetről, minden nyitott műhelyről, alkotóházról és mintegy 600 kézműves mesterről sikerült részletes információkat gyűjteni. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége fennállása alatt a kézművességgel kapcsolatban több ezer fotót gyűjtött össze, ezek is az adatbázis részét alkotják. A magyar kézművesek adatbázisa tulajdonképpen kétrétegű. Létrejött egy belső, minden információt tartalmazó szegmens és egy nyilvános, a felhasználók által az Interneten elérhető terület.

Az internetes portál fejlesztése 2 hónapig tartott. A Center Kft. szállította a portálhoz szükséges hardver és szoftver környezetet, valamint az internetes fejlesztéseket is rájuk bízták, így a szokásosnál könnyebb dolguk volt. Nehézséget okozott azonban a létrehozás során, hogy a meglévő és elektronikusan tárolt adatokat át kellett alakítani a portálnak megfelelő minőségűre. A portál úgy lett kialakítva, hogy az egyedi fejlesztésű tartalom-menedzsment rendszer segítségével a szerkesztők egy Internet-kapcsolat és jelszavuk birtokában bárhonnan módosíthassák tartalmát. A rendszer képes több felhasználó – több szintű kezelésére, így lehet olyan közöttük, aki csak adatokat képes rögzíteni és valaki más szerkeszti, publikálja az oldalakat. A tartalom-menedzsment rendszer segítségével az interaktív funkciók, a fórum is kezelhető, moderálható.

A Magyar Kézműves Portál olyan lehetőséget teremthet a magyarországi mestereknek, amely termékeik versenyképességét növelheti, hozzájárulhat ahhoz, hogy a kézműves műhelyek megerősödjenek, új munkahelyeket teremtsenek és a népművészeti kereskedelemből mindjobban kiszoruljanak a hamisítványok. A magyar (hamarosan angol és német) nyelven működő portál olyan fórumot biztosít a magyarországi kézművesek és természetesen az érdeklődők számára, amelyen naprakész információkat találhatnak rendezvényekről, kiállításokról, kiadványokról, belföldi és külföldi vásárokról, pályázatokról, zsűrizésekről, szakmai táborokról, a szervezeti életről, mesterekről, műhelyekről, jogszabályokról, rendeletekről, támogatásokról stb.

A portálon elérhető mesterek legjobb munkáit folyamatosan frissülő virtuális kiállítás keretében mutatja be. Egyes tárgyakról illetve műhelyekről szakemberek rövid tanulmányokat írnak, segítve ezzel a böngészőket abban, hogy különbséget tudjanak tenni az érték és a hamisítvány között. A Magyarországon rendezett népművészeti kiállításokról olyan összeállítást igyekszik adni a portál, hogy a böngészők is megfelelő módon tájékozódhassanak. A korábbi kiállítások anyagai az archívumból előhívhatók.

A portál a mesterek számára börzét működtet, ahol a feleslegessé vált szerszámok, anyagok gazdára találhatnak, komoly segítséget nyújtva ezzel a pályakezdőknek. A portálon a műhelyalapítás gondolatával foglalkozók hasznos tanácsokat kaphatnak az „öregektől”, a gyakori kérdésekre rendszeresen működő rovatokban igyekszik a portál választ adni.

A portál folyamatosan szemlézi a népi kézművességgel kapcsolatos kiadványokat, újságcikkeket, valamint bázisa lehet a kézművességgel kapcsolatos linkeknek. A cél az, hogy a kézművesek, egyesületek és a civil böngészők a legtöbb és legfrissebb információt érjék el, a lehető leggyorsabban.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp