Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mesterporta: portál a kézművesség oltárán

Kütyük

Mesterporta: portál a kézművesség oltárán

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Széchenyi-terv keretében elnyert pályázat alapján, a Gazdasági Minisztérium támogatásával kezdett hozzá a Mesterporta.hu internetes portál létrehozásához.

A portál létrehozása 2002-ben kezdődött, a magyar kézművesek adatbázis felépítésével, anyag- és adatgyűjtéssel. Ennek eredményeképpen minden tagszervezetről, minden nyitott műhelyről, alkotóházról és mintegy 600 kézműves mesterről sikerült részletes információkat gyűjteni. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége fennállása alatt a kézművességgel kapcsolatban több ezer fotót gyűjtött össze, ezek is az adatbázis részét alkotják. A magyar kézművesek adatbázisa tulajdonképpen kétrétegű. Létrejött egy belső, minden információt tartalmazó szegmens és egy nyilvános, a felhasználók által az Interneten elérhető terület.

Az internetes portál fejlesztése 2 hónapig tartott. A Center Kft. szállította a portálhoz szükséges hardver és szoftver környezetet, valamint az internetes fejlesztéseket is rájuk bízták, így a szokásosnál könnyebb dolguk volt. Nehézséget okozott azonban a létrehozás során, hogy a meglévő és elektronikusan tárolt adatokat át kellett alakítani a portálnak megfelelő minőségűre. A portál úgy lett kialakítva, hogy az egyedi fejlesztésű tartalom-menedzsment rendszer segítségével a szerkesztők egy Internet-kapcsolat és jelszavuk birtokában bárhonnan módosíthassák tartalmát. A rendszer képes több felhasználó – több szintű kezelésére, így lehet olyan közöttük, aki csak adatokat képes rögzíteni és valaki más szerkeszti, publikálja az oldalakat. A tartalom-menedzsment rendszer segítségével az interaktív funkciók, a fórum is kezelhető, moderálható.

A Magyar Kézműves Portál olyan lehetőséget teremthet a magyarországi mestereknek, amely termékeik versenyképességét növelheti, hozzájárulhat ahhoz, hogy a kézműves műhelyek megerősödjenek, új munkahelyeket teremtsenek és a népművészeti kereskedelemből mindjobban kiszoruljanak a hamisítványok. A magyar (hamarosan angol és német) nyelven működő portál olyan fórumot biztosít a magyarországi kézművesek és természetesen az érdeklődők számára, amelyen naprakész információkat találhatnak rendezvényekről, kiállításokról, kiadványokról, belföldi és külföldi vásárokról, pályázatokról, zsűrizésekről, szakmai táborokról, a szervezeti életről, mesterekről, műhelyekről, jogszabályokról, rendeletekről, támogatásokról stb.

A portálon elérhető mesterek legjobb munkáit folyamatosan frissülő virtuális kiállítás keretében mutatja be. Egyes tárgyakról illetve műhelyekről szakemberek rövid tanulmányokat írnak, segítve ezzel a böngészőket abban, hogy különbséget tudjanak tenni az érték és a hamisítvány között. A Magyarországon rendezett népművészeti kiállításokról olyan összeállítást igyekszik adni a portál, hogy a böngészők is megfelelő módon tájékozódhassanak. A korábbi kiállítások anyagai az archívumból előhívhatók.

A portál a mesterek számára börzét működtet, ahol a feleslegessé vált szerszámok, anyagok gazdára találhatnak, komoly segítséget nyújtva ezzel a pályakezdőknek. A portálon a műhelyalapítás gondolatával foglalkozók hasznos tanácsokat kaphatnak az „öregektől”, a gyakori kérdésekre rendszeresen működő rovatokban igyekszik a portál választ adni.

A portál folyamatosan szemlézi a népi kézművességgel kapcsolatos kiadványokat, újságcikkeket, valamint bázisa lehet a kézművességgel kapcsolatos linkeknek. A cél az, hogy a kézművesek, egyesületek és a civil böngészők a legtöbb és legfrissebb információt érjék el, a lehető leggyorsabban.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés