Connect with us

technokrata

Nem csak mobilozni veszélyes vezetés közben

Kütyük

Nem csak mobilozni veszélyes vezetés közben

Manapság rengeteget lehet hallani arról, hogy autóvezetés közben milyen veszélyekkel jár a mobiltelefonálás, arról azonban az eddigiekben nem sok szó esett, hogy a mobilozáson kívül számos egyéb tényező is elvonhatja a sofőrök figyelmét a vezetéstől.

Egy a napokban nyilvánosságra hozott tanulmányból kiderül, hogy vezetés közben éppoly veszélyes szendvicset enni, frizurát igazítani, vagy éppen egy jobb zenéket játszó rádióállomás után kutatni, mint mobiltelefonos beszélgetést folytatni.

A tanulmányt készítő észak-kaliforniai egyetem munkatársai több mint hetven gépjármű vezető szokásait figyelték meg egy héten keresztül. A megfigyelt személyek gépkocsijába három parányi kamerát szereltek be a műszerfal közelében, mely kamerák folyamatosan rögzítették a sofőrök tevékenységeit.

“Korábbi felmérések szerint az Egyesült Államokban történt balesetek több mint 30 százaléka, vagyis évente mintegy 1,2 millió baleset azért következik be, mert a vezetők figyelmét valami eltereli az útról. Vizsgálataink során megállapítottuk, hogy a tesztelt személyek 30 százaléka mobilozott, 40 százaléka írt, vagy olvasott, 46 százaléka a toaletjét igazította, 71 százaléka ivott, vagy evett, 92 százaléka pedig az autós rádiót állítgatta vezetés közben. Ezen tevékenységek komoly veszélyt jelentenek a közlekedési biztonságra” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Dr. Jane Stutts, a tanulmány egyik készítője.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp